latinica  ћирилица
13/08/2017 |  16:50 ⇒ 20:21 | Аутор: РТРС

Богданић: Од идуће године инвалиднине за дијализне пацијенте (ВИДЕО)

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић изјавио је данас да ће у буџету Српске за наредну годину бити уведена ставка која ће се односити на накнаду пацијентима који су на дијализи, а на основу њихове утврђене инвалидности.
Драган Богданић - Фото: РТРС
Драган БогданићФото: РТРС

"Утврдили су инвалидност ове популације прије неке три године и тада смо послали допис републичким и локалним институцијама да они буду ослобођени неких обавеза као што је то, на примјер, плаћање паркинга", рекао је Богданић новинарима након сједнице Скупштине Удружења дијализираних, трансплантираних и хроничних бубрежних болесника Српске одржане у Бањалуци.

Он је навео да је за ову годину буџетом предвиђен грант од 200.000 КМ за рад овог удружења, те да је дозначено 100.000 КМ, а остатак ће бити дозначен до краја године.

Говорећи о захтјеву овог удружења да сви пацијенти имају ХДФ дијализу, Богданић је рекао да је са фирмом "Фразенијус" договорено да ће од септембра сви пацијенти имати ту дијализу, осим оних којима се мора урадити ХД дијализа.

"Потешкоћа ће бити у будућности и оно на чему ћемо истрајавати је рјешавање проблема везане за трансплантацију и укључивање у `Еуротрансплант` тако да би и наши пацијенти могли добити орган из друге државе, а не само од сродника, какво је данас стање", нагласио је Богданић.

Он је подсјетио да су у ранијем периоду изграђени и дијализни центри у Фочи и Требињу што је тражило ово удружење, јер је за Владу Српске и министарство битан сваки пацијент без обзира гдје се налази.

Директор Фонда здравственог осигурања /ФЗО/ Републике Српске Дејан Кустурић рекао је да ће Фонд појачати контролу и инсистирати на апсолутном поштовању уговора са "Фразенијусом".

"Активности ФЗО у задњих пола године је било да се у квалитет услуге свим дијализираним пацијентима укључи ХДФ дијализа са цијеном нижом него што је до сада била и то смо успјели договорити са представницима `Фразенијуса`", нагласио је Кустурић.

Он је рекао и да је договорено како да се репрограмирају већ постојеће обавезе Фонда и утврди нова динамика, а да би са новом цијеном договореном са "Фразенијусом" ФЗО трбало да се уклопи и на вријеме финансира своје обавезе.

Секретар Удружења дијализираних, трансплантираних и хроничних бубрежних болесника Српске Александа Радун рекао је да штрајка нити протеста који су раније најављивали неки од дијализираних пацијената неће бити.

Он је додао да су те активности биле најављене без консултација са Скупштином овог удружења, као и да су обављени разговори са лицима која су најављивала протесте и да су они повукли такве своје одлуке.

"Видјели су да су направили грешку. Можда ту има и политике и нечег још другог и овим путем желимо поручити и позицији и опозицији да се не користе болесним људима и да, ако могу, помогну", навео је Радун.

Радун је навео да се на Скупштини разговарало и о распоређивању средстава које је добило ово удружење, као и да је констатовано да ова популација и даље остаје при томе да буду "проглашени инвалидима".

"Ријеч је о томе да имамо папир да смо инвалиди и да почињемо да добијамо одређена средства по том основу и имамо обећање да ће то бити ријешено у идућој години", додао је Радун.

Извор: Срна