latinica  ћирилица
13/08/2017 |  16:44 ⇒ 20:27 | Аутор: РТРС

"Краљевско село Котроманићево" код Добоја привлачи туристе (ВИДЕО)

Није бајка, али у њему је све краљевско, па и име које носи. "Краљевско село Котроманићево“, смјештено у Ритешићу, једино је туристичко етно насеље на подручју Добоја. За њега су овог љета, осим Европљана, заинтересовани и Американци.
Краљевско етно село "Котроманиоћево" - Фото: РТРС
Краљевско етно село "Котроманиоћево"Фото: РТРС

На краљевски доручак у Котроманићево група Американаца стигла је преко туристичке агенције чије је сједиште у Дубровнику. Већина је први пут на овим просторима, а обилазе Словенију, Хрватску, БиХ, Црну Гору и Србију. У једином добојском етно селу траже одмор и освјежење и размјењују утиске са пропутовања.

Џек Хили, из америчке државе Ајдахо, истакао је да је земља јако чиста и да му се јако свидјело зеленило и природа. И  Дејвид Мур из Сан Франциска додаје да, сада као пензионер, има времена да путује читаву годину, само ако му то џеп
буде дозвољавао.

Туристе најприје привуче атрактиван и необичан изглед грађевине и пратећих објеката, а парирају јој домаћи специјалитети и краљевска услуга, у складу са именом које носи.

Озренко Станковић, који ради у етно селу, истиче да туристе највише привлачи то што су одвојени од града, од буке.

"Овдје је мир, тишина, нетакнута природа. Ту је расхладно крај ријеке, около шећу патке", каже Станковић.

Да неко из средњевјековне владарске династије Котроманић сврати, сигурно би у експонатима и репликама препознао бројне предмете који су се користили у њихово вријеме.

Изложене су краљевске одоре, мачеви, штитови, и разне дрвенарије којима су, како кажу, вратили историју у ресторан.

Све у Котроманићеву подсјећа на начин живљења наших предака и њихову везаност за родни крај и огњиште.
На врху грађевине, која је симбол краљевског времен,а припрема се краљевси апартман, а у плану је и мост преко рјечице Величанке.