latinica  ћирилица
13/08/2017 |  16:22 ⇒ 20:21 | Аутор: РТРС

У Семберији недовољно кише за спас кукуруза (ВИДЕО)

Захлађење са кишом је добродошло, али су падавине закасниле, нарочито за кукуруз, кажу семберски пољопривредници. За већину произвођача овогодишњи род је умањен за најмање 50 до 60 одсто. Међутим, има и парцела са којих се очекује релативно добар принос, без обзира што није било довољно влаге.
Суша - Фото: РТС
СушаФото: РТС

Ђорђе Јевтић из Амајлија засијао је више од 50 дунума кукруза. Свакодневно је у обиласку парцела гдје смо га и затекли дан послије дуго очекиване кише у Семберији.

"Киша неће поправити стање , клип је у фази воштења... само на оним њивама гдје су максимално испоштоване агротехничке мјере може се очекивати солидан принос", истиче Јевтић.

На земљишту истог квалитета, једна до друге су парцеле под кукурозом, али је видљива разлика у квалитету клипа и стабљике. Јевтић то појашњава овако:

"На једној парцели испоштоване су агротехничке мјере - ђубрење, заштита итд, њему влага није била пресудна, док на сусједној парцели није предузето све што је требало да се уради".

Према подацима ХМЗ, у Семберији је током протеклог дана и ноћи пало 19,9 литара мо метру квадратном. Земљиште је и даље врло суво јер кише није било довољно. Ратари истичу да је кише довољно било само за дјетелину и поврће, али не за кукуруз.

Закаснила јесте, али с обзиром на екстремно високе темепратуре, киша и захлађење су итекако добродошли. Штета на кукрузу је огромна и то ће свакако утицати на будућу сјетву, али и на сточну производњу, кажу семберски пољопривредници.