latinica  ћирилица
13/08/2017 |  16:02 | Аутор: РТРС

Додик: Шаровић катастрофалан за Србе, Иванић само путовао

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић најбољи министар за Бошњаке, а катастрофалан за Србе, а да српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић ништа није учинио осим што је путовао.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

"То је веома јасно и у томе Шаровић успијева. Видим га сваки пут на анкетама које проводе бошњачки медији у Сарајеву како се третира као њихов најбољи министар, а још нађе начина као да нешто помогне пољопривреди", рекао је Додик Срни.

Додик је упитао зашто Шаровић није помогао у вези са Споразумом о стабилизацији и придруживању и зашто је тврдио да је штета била само 50 милиона КМ, а није прихватио процјену Српске да је штета 300 милиона, те је тако "убио" могућност да се са Њемачком договори о одређеним аранжманима.

Према његовим ријечима, када је Њемачка добила два различлита нивоа података – минималистичке са нивоа БиХ и реалне из Српске о штетама које је проузроковао Споразум о стабилизацији и придруживању, онда је и Њемачка тиме почела да калкулише.

Додик је упитао шта Шаровић може да помогне у вези са сушом, иако би волио да нешто помогне, те оцијенио да су људи направили само један приступ лажног представљања и масовне издаје.

"Око Шаровића се зна свашта. Биће података који ће запрепастити многе везано за то. У Сарајеву, гдје он живи, савршено се добро зна на који начин и како се то ради. Недавно му је жена запослена у заједничким институцијама, а они стално нападају и говоре о непотизму", истакао је Додик.

Додик пита о којем непотизму се говори када све и један од њих има неког рођака запосленог у заједничким институцијама, а они нападају Републику Српску.

Он је напоменуо да је слушао кад Иванића пита да ли је у посљедњих пет година отворен иједан објекат, те је нагласио да је могао да види шта је отворено у Станарима, Градишци, Лакташима, Зворнику, Бијељини.

"Овако Младен Иванић покушава да се издигне – као крива је само власт на нивоу Републике Српске за општи амбијент. А шта они тамо раде и чине? Какав амбијент производе? У чему је успјех у томе, шта је Иванић учинио", упитао је Додик.

Он сматра да то што је, ионако већ у традиционалном смислу 9. јануара дошла једница Оружаних снага БиХ на постројавање није ништа, да је требало да се деси по претпоставци, а не зато што је Иванић имао храбрости или не.

Додик је оцијенио да прављење о тога националне приче о успјеху Иванића говори колико су празни, јер немају шта да покажу.

"Гдје им је нешто што су радили. Зашто је остало 9.500 војника /ОС БиХ/, кад је требало да скинемо на 3.600. Зашто поново заговара причу да војна имовина треба ићи на суд када је још Педи Ешдаун /бивши високи представник/, онакав какав је, рекао да то мора бити споразум страна", рекао је Додик.

Он је нагласио да Иванић сада прихвата да то буде одлука суда у Сарајеву, што говори о томе да се отприлике зна како ће се то ријешити "и да нам неко отме ту имовину".

"Што он не покаже мало храбрости? Стално се скрива иза тога да је он безгрешан, да у суштини нешто чини, а није ништа чинио. Покажите ми иједан посао којег је Иванић успјешно урадио, осим силних путовања", рекао је Додик.

Он је закључио да се прави спин како нешто чине, али не чине ништа, те поновио да Српска наставља да буде стабилна упркос покушајима подвале и потурања прича о нестабилности.

Извор: Срна