latinica  ћирилица
13/08/2017 |  15:56 | Аутор: РТРС

Устоличен нови епископ нишки Арсеније

У Саборном храму у Нишу свечано је устоличен нови епископ нишки Арсеније /Главчић/.
Епископ нишки Арсеније - Фото: Screenshot
Епископ нишки АрсенијеФото: Screenshot

Његова светост патријарх српски Иринеј, уз саслужење других српских епископа и представника других православних цркава, началствовао је Светом архијерејском литургијом, којом је увео преосвећеног Арсенија у трон епископа нишких, саопштила је Српска православна црква /СПЦ/.

Осим свештенства и монаштва СПЦ, богослужењу и интронизацији присуствовали су апостолски нунције Лучијано Суријани и надбискуп београдски Станислав Хочевар.

Свечаности су присуствовали изасланик предсједника Србије Никола Селаковић, градоначелник Ниша Дарко Булатовић, високи званичници Војске Србије, јавног и културног живота Ниша.

Уводећи епископа нишког Арсенија у трон епископа нишких, патријарх српски Иринеј је у препуном храму подсјетио на историју ове епархије и њене храмове и манастире, казујући и о епископској служби и њеним високим задацима.

"Увели смо у трон епископа нишких младог епископа, пуног вере и љубави, пре свега према Богу и према Цркви својој и народу којем ће бити пастир и духовни вођа. Молим вас да га примите као духовног пастира и духовног оца, који ће се за вас Богу молити и све вас Господу приводити", рекао је српски патријарх.

Он је честититао епископу нишком Арсенију и пренио сабраном народу да ће се владика Арсеније старати о цијелом свештенству и пастви, руковођен једино интересима Цркве и пастве.

Одлуку Светог архијерејског сабора СПЦ о избору владике Арсенија за епископа нишког прочитао је митрополит загребачко-љубљански Порфирије.

У приступној бесједи устоличени епископ нишки Арсеније је захвалио патријарху Иринеју и свим архијерејима СПЦ на указаном повјерењу, те подјетио на славну историје ове епархије још од апостолских времена, као и на своје претходнике.

Епископ Арсеније је истакао да ће се у свом архипастирском раду руководити Светим писмом и Светим предањем и да ће највећа радост за њега као свештенопастира СПЦ и Епархије нишке бити ако сви буду окупљени око Господа Исуса Христа.

Нови владика нишки Арсеније има 39 година и по мајци потиче из угледне породице Ненадовића.

На редовном прољећном заседању Светог архијерејског сабора СПЦ, прије тачно три године изабран је за епископа топличког, викара патријарха српског Иринеја и са тог мјеста долази за владику епархије нишке.

Епископ Арсеније /Миломир Главчић/ рођен је 10. марта 1978. у Вршцу, од оца Богдана и мајке Ружице рођене Ненадовић. Дјед по мајци, Никола, потомак је Јакова Ненадовића, легендарног војводе из Првог српског устанка.

Био је искушеник на епископском двору у манастиру Жичи. У септембру 2005. дипломирао је на Богословском факултету у Београду, а потом је завршио постдипломске студије у Грчкој.

У току студија прима монашки постриг у манастиру Студеници, 1. августа 2007. године, добивши име Арсеније.

Извор: Срна