latinica  ћирилица
13/08/2017 |  10:47 | Аутор: РТРС

Мостарски Срби: Потребно јединство српских странака у ФБиХ

Став Срба из Мостара јесте да се само јединственим наступом свих српских странака и организација у Федерацији БиХ може остварити неки резултат на изборима идуће године и изборити се за легалне и легитимне представнике.
Мостар - Фото: РТРС
МостарФото: РТРС

Мостарски Срби очекују да ће имати подршку странака из Републике Српске, и власти и опозиције, да се изборе за свој бољи положај.

Предсједник мостарског СНСД-а Младен Крњеушић рекао је Срни да је потребно постићи јединство на сваком нивоу, општинском, кантоналном, федералном и у сваком мјесту гдје Срби живе.

"То је једини начин да покушамо мијењати ствари набоље", рекао је Крњеушић.

Он истиче да то није лако, јер Србима у ФБиХ није лако да се баве политиком, али је то једини начин.

Крњеушић сматра да је јединствен наступ српских политичких странака у ФБиХ једина шанса да се оствари резултат и да Срби изаберу легалне и легитимне представнике, те позвао све српске странке да се окупе око јединствене српске платформе и да се почне озбиљно радити.

Предсједник Координације српских удружења у Мостару Душан Голо рекао је Срни да Координација још није заузимала никакав званичан став када је ријеч о нивоу ФБиХ, али је очигледно да је то једина могућност да Срби постану политички народ у Федерацији и одлучују о својој судбини као друга два народа.

"Немамо другу могућност јер смо толико малобројни и нејаки да подијељени не можемо утицати на изборне резултате. Само јединствени можемо остварити неки резултат. Без те опције немамо никакве шансе да утичемо на своју судбину. То се показало протеклих 20 година", рекао је Голо.

Он истиче да је његов став да се на изборе изађе са заједничком листом, заједничким програмом и тако покуша узети дио власти који припада српском народу.

Голо напомиње да је Координација српских удружења у Мостару заузела став да се онда када буду расписани избори у Мостару иде јединствено, са једном листом, без обзира на то како ће се она звати.

"Само тако можемо покушати да одлучујемо о својој судбини", истиче Голо.

Клуб српског народа у Дому народа Парламента Федерације БиХ није попуњен и, умјесто 17, има 13 делегата, што је неуставно.

Од 13 делегата шест је из СДП-а БиХ, три из СНСД-а, те по један из ДФ-а, Либералне странке, Наше странке и Народне странке "Радом за бољитак".

Према резултатима пописа становништва из 2013. године, у Федерацији БиХ живи 2,55 одсто Срба, односно њих око 60.000.

Извор: СРНА