latinica  ћирилица
13/08/2017 |  10:39 | Аутор: РТРС

Упозорење зубара: Седам намирница које би требало да избјегавате

Добро знамо да слатко узрокује каријес, а црвено вино оставља мрље на зубима ако га конзумирамо често. Али, постоје и друге наочиглед безазлене намирнице које могу да нашкоде зубима и пониште дејство оралне хигијене.
Зуби - Фото: Screenshot
ЗубиФото: Screenshot

Наводимо листу намирница које ваш зубар жели да избјегавате.

1. Сјеме сунцокрета

Имају чврсту љуску која може да оштети зубе када покушавамо да је прегриземо. Ако сте љубитељ ове здраве грицкалице, боља опција ће бити ољуштено сјеме.

2. Коцкице леда

Дробљење коцкица леда зубима је нешто што обавезно треба избјегавати јер оштећује зубну глеђ. Када вршите међусобни притисак на два кристала, један мора да пукне.

3. Спортска пића

Иако садрже електролите који помажу мишићима након тренинга, немојте да заборавите да су пуна шећера. Понекад није лоше попити спортско пиће, али трудите се да вам то не пређе у навику.

4. Вода с укусима

Иако нема шећера, садржи киселине које уништавају зубе. Због додатака као што су шећер или киселине, вода с укусима и спортска пића мијењају пХ пљувачке – повећава се киселост, што смањује отпорност зубне глеђи. Једном када се униште сви њени слојеви, тешко ће се обновити. Тада зуби постају осјетљиви на каријес, упале и инфекције. Најбоље је пити обичну воду.

5. Сухо воће

Због своје љепљивости, суво воће се дуго задржава на зубима, а активност бактерија које разграђују шећер расте, као и киселост, па тако може да дође до настанка каријеса.

Извор: Б92