latinica  ћирилица
13/08/2017 |  09:17 | Аутор: РТРС

Макрон упозорава на ескалацију тензија између Вашингтона и Пјонгјанга

Француски предсједик Емануел Макрон упозорио је на могућу ескалацију тензија око Сјеверне Кореје усљед "вербалног рата" између Вашингтона и Пјонгјанга.
Емануел Макрон (Фото:ocdn.eu) -
Емануел Макрон (Фото:ocdn.eu)

У саопштењу из канцеларије француског предсједника Макрон је изразио забринутост због балистичке и нуклеарне пријетње која долази из Сјеверне Кореје, наводећи да је неопходно да међународна заједница ради на томе да се Пјонгјанг безусловно врати на пут дијалога.

Нешто раније из Бијеле куће саопштено да су амерички предсједник Доналд Трамп и Макрон разговарали телефоном о ситуацији у Сјеверној Кореји.

"Предсједник Трамп рекао је шефу француске држав да жели да заустави сјевернокорејску нуклеарну пријетњу. Председник је изјавио да су САД спремне да заједно са савезницима примијене читав низ дипломатских, економских и војних мјера за постизање овог циља", наводи се у саопштењу из Бијеле куће.

У Савјету безбједности УН 5. августа усвојена је резолуција о проширењу санкција Сјеверној Кореји због недавних проба интерконтиненталних балистичких пројектила.

Извор: СРНА