latinica  ћирилица
12/08/2017 |  17:39 ⇒ 20:32 | Аутор: РТРС

Дух Италије у Бањалуци, веспе украсиле улице (ВИДЕО)

Дух Италије данас се ширио Бањалуком, и то због петог “Веспа сусрета”. Чувена веспа "пијађо" одавно није само превозно средство, већ и културолошки феномен. У Бањалуци их се данас окупило више од 100 из 20-так клубова из региона и Европе.
Веспе у Бањалуци - Фото: РТРС
Веспе у БањалуциФото: РТРС

Километри су за Милована Николића  из Београда само број. Већ одавно не броји колико их је прешао на својим веспама, па му ни у 76. години живота није проблем запутити се и на стотине километара удаљене локације. Најстарији учесник сусрета прешао је више од 300 километара како би се дружио са својим “веспашима”.

“Веспа, коју тренутно возим, је из 1996. године. Код куће имам веспу из 1953. године, тзв. фаро басо. А иначе се са веспом дружим још од '1963. године”. истиче Николић.

Љубитељи веспе лако се препознају - шармантни су, гаје осјећај за лијепо и његују стил који чува слободу, љубав и романтику.

Марио Пекорари из Италије са својом веспом направио је преко 300.000 километара.

"Обишао сам са веспом цијели свијет. Чак сам ишао и у Бразил, а веспу не сматрам само скутером, већ филозофијом живота", каже Марио.

Алексеј Булкан из Русије сваке године пређе око 3.000 километара из Русије да би дошао овдје. А онда, када стигне, прича,  путује цијелим Балканом.

"Веспа је за мене просто слобода, путовање и наравно дружење", каже Булкан.

Током година, италијанска зујалица постала је синоним за „долче вита“ што у преводу значи сладак живот. О веспама су написане многе књиге, есеји и снимљени филмови, а овај модел мотоцикла постао је стил живота бројних генерација.

"Оно што овај скуп чини другачијим је то што смо га назвали `Веспе на рафтингу`, јер је рафтинг у Бањалуци нешто што ми популаришемо”, рекао је Зоран Павловић из Веспа клуба "Бањалука".

Својом италијанском елеганцијом веспа је фасцинирала милионе људи, а овогодишњи сусрет само потврђује да је ретро ипак у моди.