latinica  ћирилица
12/08/2017 |  16:02 | Аутор: РТРС

Упозорење становницима Гуама: Припремите се за напад

Напетост између Сјеверне Кореје и САД расте, па је становницима Гуама дато упозорење за случај да Пјонгјанг оствари пријетњу и лансира четири пројектила на њих.
Сјеверна Кореја објавила план напада на Гуам - Фото: илустрација
Сјеверна Кореја објавила план напада на ГуамФото: илустрација

Како јавља "Скај њуз", канцеларија за цивилну одбрану Гуама издала је брошуру којом упозорава становнике шта да раде у случају да Сјеверна Кореја заиста лансира пројектиле према том острву на ком су смјештене две америчке војне базе - једна ваздухопловна и једна морнаричка.

У брошури под називом "Припреме за непосредну пријетњу пројектилима" становницима Гуама се поручује да у случају сјевернокорејског напада не гледају у експлозију и да потраже заклон у чврстим структурама, по могућности под земљом.

У упозорењу становницима тог острва наводе се и упутства за уклањање радијације.

"Ако је могуће, истуширајте се с много воде и сапуна како бисте поспјешили уклањање радиоактивне контаминације", наводи се у брошури.

Сјевернокорејска претња нападом на Гуам, америчку територију у Пацифику познату по својим бијелим пјешчаним плажама, услиједила је након што је амерички предсједник Доналд Трамп запријетио Пјонгјангу "ватром и бијесом какве свијет још није видио".

Пјонгјанг тврди да војни врх Сјеверне Кореје ових дана завршава планове за напад с четири пројектила средњег домета Хвасонг-14, који би требали да паднуи у море мање од 40 километара од Гуама.

На Гуаму живи око 160.000 становника, а након што је режим у Пјонгјангу одредио управо то острво за своју прву мету, становници не могу да сакрију своју забринутост.

"Не знамо хоће ли Сјеверна Кореја овај пут испунити своје пријетње. Будући да се на Гуаму наводно налази велика количина америчког наоружања, све што можемо да урадимо је да се молимо и вјерујемо да ће све бити у реду", рекла је за Си-Ен-Ен једна од становница овог острва.

Извор: Б92