latinica  ћирилица
12/08/2017 |  11:15 | Аутор: РТРС

Атлетски савез Србије: Жалба на скок Шпановићеве одбијена због Америке

Атлетски савез Србије саопштио је да је жалба на посљедњи скок у даљ Иване Шпановић на Свјетском првенству у Лондону одбијена, како не би угрозила златну и бронзану медаљу Америчкој федерацији.
Ивана Шпановић (Фото: Олимпијски комитет Србије) -
Ивана Шпановић (Фото: Олимпијски комитет Србије)

Шпановић је у посљедњој серији имала скок за злато, али се догодио пех да јој се дјелимично одлијепио број на леђима и оставио траг у пијеску, па јој је остао четврти резултат, на само центиметар од бронзе.

"Због папирног броја јако лошег квалитета, који је оставио траг у песку, наша шампионка остала је без златне медаље", навео је АСС.

У саопштењу се додаје да се АСС на ову одлуку жалио, али је према мишљењу комисије, жалба одбијена јер би, како је комисија навела, то довело до жалбе Америчке федерације која би остала без медаље у овој дисциплини, па је самим тим "лакше" да се одбије жалба Србије.

Тренер Иване Шпановић, Горан Обрадовић, изјавио је да чак ни мјериоцима није било јасно гдје је био траг.

"Одмах по изласку резултата на семафору видели смо да нешто није у реду и моментално смо уложили жалбу, према правилима, главном судији на дисциплини и потом се упутили у собу где се ради видео мерење", навео је он.

На том снимку се, каже он, не види да је такмичарски број оставио траг, већ само да постоји дисторзија пијеска.

"Чак ни мериоцима није било јасно која је почетна тачка одакле треба измерити, јер је та дисторзија толико минимална. Међутим, морали су да одреде тачку за коју смо сматрали да је основа за резултат и тако смо добили 6,91 метар", рекао је Обрадовић.

Он је нагласио да је потом услиједила жалба врховним судијама, али није имала ефекта.

Они су, каже Обрадовић, послије дугог вијећања и прегледа видео снимка подржали одлуку главног судије са дисциплине, иако чак ни они нису могли да потврде основу за полазну тачку мјерења, а одлука је донијета на основу претпоставке.

"Ми не можемо да прихватимо да је одлука донесена без јасног трага и видљивог доказа. Ни на једном снимку се не види траг такмичарског броја у песку. Једноставно не постоји отисак. Нажалост, одлука врховних судија је коначна и на њу више немамо права жалбе. Оно што је констатовано јесте да би то био победнички скок", изјавио је Обрадовић.

Извор: СРНА