latinica  ћирилица
11/08/2017 |  18:45 ⇒ 12/08/2017 | 10:59 | Аутор: РТРС

Угљевик - пљуште међусобне пријаве власти и опозиције за сукоб интереса (ВИДЕО)

Републичка комисија за утврђивање сукоба интереса у органима власти Републике Српске затрпана је пријавама против одборника у Скупштини општине Угљевик.
Општина Угљевик - Фото: РТРС
Општина УгљевикФото: РТРС

Већина их се односи на запошљавање чланова уже породице одборника, који чине скупштинку већину.

Пријаве су, како сазнајемо, Комисији за сукоб интереса стигле против 15 угљевичких одборника који су, наводно, супротно закону, запошљавали чланове својих породица у општинску управу, општинска предузећа и установе. Све је покренуто како би се вишегодишњем непотизму у Угљевику, стало на крај, каже одборници опозиције, али су, кажу, разочарани исходом, нарочито у случају Драгомира Секулића за којег је Комисија за жалбе одлучила супротно одлуци Комисије за утврђивање сукоба интереса.

- Другостепена комисија је за једног одборника установилла да је он одборник тек од 2016. године, а у ствари је био одборник од 2012. године гдје су његови укућани запослени . Ове године такође су запослени још и други - рекао је одборник НДП-а Драган Ђокић.

У локалној управи ради само једна Секулићева кћерка, каже начелник општине Угљевике, демантујући било какве притиске од стране одборника за запошљавањем фамилије.

- Запошљавање у општинској администрацији је рађено искључиво на основу конкурса и Закона о локалној самоуправи - тврди начелник Угљевика Василије Перић.

Секулић је и у овом правном постуку изашао као побједник, баш као и у поступку против РиТЕ од којих је наплатио више од 2 милиона марака на основу пресуде Вишег привредног суда у Бањалуци. За сва наша питања, биће доступан након повратка са годишњег одмора, рекао нам је у телефонском разговору.

По рјешењу надлежне Комисије у сукобу интереса не налази се ни Југослав Цветковић, одборник СДС-и директор Дома здравља, због, како је наведено у захтјеву, запошљавања сестре и супруге.

- Она је овдје запослена 2006. године  ми смо се вјенчали 2008. године ,а ја сам одборник од 2012. године - каже Цветковић. 

Без обзира на одлуке надлежних институција, одборници опозиције не одустају од тврдње да су локални функционери и одборници запосолили све своје чланове уже, па и шире фамилије.

- Да ли је сукоб интереса или није, то ће рећи надлежне институције, али је непотизам. По мени народ Угљевика није бирао те одборнике или функционере да рјешавају своја егзистенцијална питања и запошљавају чланове продице, него да се баве проблемима грађана Угљевика - истиче одборник СНСД-а Милутин Тасовац.

 Постојање сукоба интереса испитује се и за предсједника угљевичке скупштине Дјоку Симића, који се уздржава од коменатара до окончања поступка.