latinica  ћирилица
11/08/2017 |  15:39 ⇒ 12/08/2017 | 08:39 | Аутор: РТРС

Суша и даље коси пољопривредну производњу - пријете ли поскупљења? (ВИДЕО)

Стање изразите суше, како у Министарству пољорпивреде оцијењују временске непогоде, које траје већ три мјесеца кажу умањиће биљну производњу до 60 одсто, док ће у појединим крајевима штета бити и 80 одсто.
Штета од суше - Фото: РТРС
Штета од сушеФото: РТРС

Агенција за аграрна плаћања данас је исплатила додатних 1,4 милиона марака подстицаја, а како би биле ублажене посљедице суше пољопривредници ће добити и додатних 10 милиона из буџета. Процјењује се да ће смањење биљне утицати и на сточну производњу, а не искључује се ни раст цијена пољопривредних производа.

Суша узима данак,а још се не назире њен крај. Пољопривредници сабирају губитке и траже помоћ. Најгласнији су у Семберији.

Процијењују да ће штета само у Семберији бити до 150 милиона марака.Пољоприврдници се брину чиме ће прехранити стоку.У односу на прошлу годину принос кукуруза је више него слаб,па ће и увоз бити већи.
 
- Имам парцелу на којој сам прошле године имао 12 тона по хектару, а ове ће бити једна тона - каже Раденко Ћускић из Асоцијација пољопривредних проивођача Семберије.

- Прошле године смо увезли 53 милиона марака ове године ће бити 10 - 15 милиона - додаје пољопривредник Ненад Николић.

За сада је тешко процијенити губитке, сматрају у ресорном министарству. Али кажу све говори да неће бити мали. Биљна производња тврде пада са 1,6 милиона тона на 1,2 милиона и биће мања за 270 милиона марака, што ће имати утицај на цијене производа. Влада Српске од надлежних институција БиХ тражи да нађу могућност заштите домаће производње.

Пољопривредници траже да буде проглашено стање елементарне непогоде.У ресорном министарству мишљења да су то формалности и да је важније наћи начин да се што више помогне пољопривреди. Поред десет милиона марака из буџета за капитална улагања и наредну сјетву,Влада Српске до краја мјесеца испалатиће 50 одсто субвенција за ову годину. Тражиће од ИРБ- а и комерцијалних банака да понуди репрограме кредита пољопривредницима.

Захтјеваће од осигуравајућих друштава да што прије исплате премије осигураним произвођачима. Колико ће бити ублажене посљедице суше, тешко је процијенити, јер временске неприлике још трају.