latinica  ћирилица
11/08/2017 |  14:56 ⇒ 16:41 | Аутор: РТРС

Додијељена одликовања за 28 погинулих бораца из Сарајевско-романијске регије

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић уручио је данас у порти Манастира Светог великомученика Георгија на Равној Романији, код Сокоца, одликовања породицама 28 погинулих бораца Војске Републике Српске из Сарајевско-романијске регије које је предсједник Српске Милорад Додик одликовао "Медаљом заслуга за народ".
Савчић уручио одликовања породицама погинулих - Фото: СРНА
Савчић уручио одликовања породицама погинулихФото: СРНА

Одликовања, која су постхумно додијељена поводом Видовдана - крсне славе Војске Републике Српске на иницијативу Борачке организације Српске, данас су уручена породицама са Сокоца, из Источне Илиџе, Источног Новог Сарајева и Пала.

Савчић је на свечаности обиљежавања Дана манастира Светог Георгија нагласио да од Романије нема бољег, ни светијег мјеста за помињање погинулих српских бораца.

Он је подсјетио да свештеници и владике Српске православне цркве често истичу да нема веће жртве од оне коју човјек даје за слободу свог народа.

- Ми смо у протеклом рату били приморани да се боримо и да слободу и Републику Српску платимо огромним бројем живота. Додуше, неуопоредиво мање него што је то било кроз историју, али, ипак, огромним бројем живота - оцијенио је Савчић, обраћајући се окупљеним грађанима, представницима политичког живота Града Источно Сарајево и гостима.

Говорећи о оштрим реаговањима на помињање да је Република Српска држава, предсједник БОРС-а је нагласио да српском народу не могу забранити да бар сања о својој држави, те да ће се, оном ко вјерује у своје снове, они кад-тад остварити.

Савчић је изјавио да никада није рекао да су борци ствараоци Српске, али је, поновио да су војска и полиција најзаслужнији за стварање Републике.

- Зато морамо бити на првом мјесту када је у питању брига о борцима, поготово о породицама погинулих и ратним војним инвалидима, али и о око 20.000 наших незапослених демобилисаних бораца - рекао је предсједник БОРС-а.

Он је напоменуо да 3.486 бораца који су навршили 65 година живота, а имају 15 година стажа, односно имају такозвани увећани стаж, али немају пензије.

Савчић је увјерен да ће у Борачкој организацији Српске бити реализована иницијатива да се тим демобилисаним борцима обезбиједе бар минималне пензије.

Он је позвао све у Републици Српској да имају више поштовања према породицама погинулих.

- Не кажем да поштовања нема, али сам свједок да га нема увијек и нема га довољно - оцијенио је предсједник БОРС-а.

Савчић је захвалио начелнику општине Соколац Миловану Бјелици и министру спољне трговине и економских односа БиХ Мирку Шаровићу који су допринијели да буде изграђен један овакав споменик у знак сјећања на погинуле борце, око кога ће се окупљати грађани и потомци овим и свим другим поводима.

Зора Зековић је дошла из Београда, гдје сада живи, да у име породице прими "Медаљу заслуга за народ" за брата Зорана Шућура, погинулог борца Војске Републике Српске на ратишту у Неџарићима.

- Много ми значи ово признање и требало би да га добије сваки борац који је преживио ратне страхоте. Хвала Борачкој организацији Српске, предсједнику Додику и свима који брину о породицама погинулих бораца, јер сви ми волимо нашу Републику Српску и живимо за њу - рекла је Зековићева.

Она је истакла да је дуга и тешка ратна прича њене породице и мужа Миодрага који су ратне године провели у Неџарићима, на самој лини раздвајања двије зараћене стране.

Једанаести август обиљежава се као Дан Манастира на Равној Романији у чијој цркви се налази спомен-плоча са исписаним именима 3.700 бораца Сарајевско-романијске регије који су погинули у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

Извор: СРНА