latinica  ћирилица
11/08/2017 |  08:50 | Аутор: РТРС

Дачић: Повећати српско присуство у региону Азије и Африке

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић најавио је да ће у наредном периоду бити разматрана реформа дипломатско-конзуларне мреже Србије да би се појачало њено присуство у неким важним регионима, попут Азије и Африке.
Ивица Дачић - Фото: СРНА
Ивица ДачићФото: СРНА

Он је навео да у тим регионима јача грађевинска индустрија, што је велика шанса за Србију.

Дачић је рекао за "Вечерње новости" да је потребно и да се редукују трошкови мреже смањењем броја амбасада Србије у другим регионима.

Лист пише да би, у оквиру реформе, могле да буду отворене амбасаде у Гани и Палестини, као и конзулат у Лос Анђелесу, јер у том дијелу САД расте број српских држављана.

С друге стране, наводи се у тексту, није искључено да буду затворени неки од конзулата у региону, којих тренутно има пет, па би тако "кључ у браву" могао да буде стављен у конзулате Србије у Мостару, Херцег Новом и Ријеци. Биће размотрено да ли Србија треба да задржи чак пет конзулата у Њемачкој.

"Катанац" би могао да буде стављен и на представништва Србије у Сирији, Либији, Ираку и Тунису због небезбједне ситуације, а постоји приједлог да се у скандинавским земљама инсталира једна амбасада која би покривала Данску, Шведску и Норвешку, а могуће и Финску.

Биће извршена и анализа дипломатског присуства Србије у Латинској Америци.

Лист наводи да ће најважнији критеријуми бити бројност српске дијаспоре у другим државама и привредни потенцијали нових тржишта.

Србија тренутно има 69 амбасада и 23 конзулата.

Извор: СРНА