latinica  ћирилица
10/08/2017 |  20:42 | Аутор: РТРС

Откривен витамин који спријечава спонтане побачаје и дефекте

Само један витамин може помоћи да се спријечи развој урођених мана код ембриона и беба, а он уједно осигурава и здраву трудноћу, открили су аустралијски научници.
Трудноћа - Фото: илустрација
ТрудноћаФото: илустрација

Научници кажу да је ово откриће једно од најважнијих у подручју истраживања трудноће и њихова сазнања трансформисаће начин на који се здравство брине о будућим мајкама. Аустралијски научници истраживали су 12 година зашто се нека дјеца рађају с дефектима срца, бубрега или кичме.

Открили су да витамин Б3, којег иначе има у поврћу и месу, може лечити молекуларне дефицијенције које заустављају раст органа ембриона као и беба да се исправно развију у матерници.

"Ово има потенцијал да се значајно смањи број спонтаних побачаја и урођених мана код беба широм свијета. Ове ријечи не говорим олако", испричала је биомедицински истраживач професорка Сели Данвуди са Института Виктор Чанг кардијак рисерч у Сиднеју.

Свака четврта жена у просеку доживи спонтани побачај, док се годишње роди око 7,9 милиона беба с озбиљним урођеним манама. Сваке године умре око 3,3 милиона дјеце до пет година управо због урођених мана, највише срчаних, које захватају сваку стоту бебу.

Њихова истраживања показала су да је додавање витамина Б3 у прехрану трудним мишевима потпуно спријечило и спонтане побачаје и дефекте, а бебе су рођене савршено здраве, пише Скај њуз.

Истраживачи кажу да је следећи корак развити тест који ће идентификовати које су жене под највећим ризиком да имају бебу с урођеном маном и потом да им се осигура довољна количина витамина Б3.

"Вјерујемо да је ово велико откриће и сигурно ће бити једно од највећих аустралијских медицинских достигнућа. Врло је ријетко пронаћи проблем и осигурати рјешење у исто време. То је заправо двоструко откриће", рекао је професор Роберт Грејем, извршни директор института на којему је спроведено истраживање.

Извор: Б92. 24сата.хр