latinica  ћирилица
10/08/2017 |  19:14 ⇒ 20:31 | Аутор: РТРС

Машовић и Бегић не могу бити директори у Институту за нестала лица БиХ (ВИДЕО)

Деценијски директор Института за нестала лица БиХ Амор Машовић и шеф подручне Канцеларије у Бихаћу Мујо Бегић не могу бити изабрани у Колегијум директора Института јер су у досадашњем раду инструментализовали жртве рата, а Српске потпуно занемаривали.
Бањалука:Републички одбор породица заробљених бораца и несталих цивила - сједница - Фото: СРНА
Бањалука:Републички одбор породица заробљених бораца и несталих цивила - сједницаФото: СРНА

Изричит је ово став породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске. Породице захтијевају и да се незаконит конкурс за избор директора Колегијума поништи. Конкурсна процедура за избор директора Института траје већ мјесецима и још није завршен. Ипак, већ сада је познато ко ће бити изабран.

Анархија и безакоње, већ годинама устоличени у Институту за нестала лица, настављају се “сарајевским филтрирањем“ само њима подобних кадрова.

Умјесто да суоснивачи Института – Савјет министара и Међународна комисија за тражење несталих – агонију незаконитости и мешетарења људским костима и новцима, зауставе, у њој свесрдно учествују.

Прво су поткрај прошле године криомице формирали Привремени Управни одбор, тијело које не познају ни оснивачки акти нити Закони.

У такав, незаконит одбор, незаконито су смјестили своје нове и задржали раније послушнике.

- Као један од горућих проблема јесте 600.000 КМ који стоје на рачуну института и које се не би искористиле да нисмо успоставили овај УО, каже Семиха Боровац, министар за људска права и избјеглице у Савјету министара БиХ.

Новац је одмах, како рече Боровац искориштен. Уплаћен је тузланском комуналном предузећу за чување посмртних остатака. Истом којем је претходних година плаћено више од 5,5 милиона марака. Посао је то у којем би тужиоци имали итекако шта да раде. Али не раде ништа.

А за “развој комуналне дјелатности у Тузли“ новцима Института, управо се свесрдно залагала нови – стари члан Одбора, Јадранка Дураковић.

По актима дозвољени јој мандат двије године, а она већ девету троши. Кемал Сарач и Марио Живковић делегирани су испред министарстава за људска права и за финансије.

Управо та министарства требало би, према Закону да врше надзор над радом Института. Међутим, умјесто надзора они Институтом управљају. Шимун Новаковић петогодишњи је шеф Сектора Централне евиденције несталих у Институту – сектора који је верификацију вршио мимо Правилника. Рок за верификацију несталих давно је истекао, задатак незавршен остао. Аферима имају још и побројани и сви други чланови одбора.

- Очигледно је формиран Привремени управни одбор нелегалан и нелегитимно и треба да се именују чланови Колегијума који су подобни а у овом процесу не треба да буде политике, поручио је Милорад Којић, директор Републичког центра за истраживање рата ратних злочина и тражења несталих лица Републике Српске.

Међутим итекако има. Нелегалан привремени, а према спорној Одлуци Савјета министара, без рока трајања одбор, расписао је конкурс за избор директора Института. Рок за отварање кандидатских коверти, према Пословнику, био је 15 дана по затварању конкурса. Прошли су међутим мјесеци, прије него су коверте отворене. У међувремену нелегални одбор, ретроактивно и незаконито је штимао Пословник и временску одредницу перфидно избрисао.

На сједници ће, бити обављени интервјуи са кандидатима за директоре. Само формално, јер будући директори већ су јавности познати – српски члан Колегијума Мирко Околић који је већ био именован у спорни Управни одбор, а онда хитро оставку поднио – превише би ваљда било да сам себе интервјуише и изабере.

Хрватски нови стари члан Колегијума биће Марко Јуришић. Он је уједно и једини Хрват који се на незаконит конкурс пријавио. Бошњаци имају и алтернативу. Фотеља је најизвјеснија вјечном директору у потрази за само бошњачким жртвама – Амору Машовићу, који је већ годинама некажњено у сукобу интереса. Наиме, закон прописује нестраначку личност, но Машовић као кадар СДА, пресједа из посланичке у делегатску столицу сарајевског кантоналног и Федералног парламента. Истине ради, Машовићу се смјешка и фотеља у Хагу, - представника БиХ у сједишту ИДМП.

Заузврат би бх посланици тој Комисији требало да дају легалитет глобалне међународне организације попут, рецимо ОЕБС-а. Деси ли се то, Машовићево мјесто у Институту заузеће његова десна рука, Мујо Бегић који је ратних година службовао у бихаћкој касарни Адил Башић, али за убијене и у кругу касарне закопане српске заробљенике, гле чуда, није знао. Да иронија буде већа посљедњих година био је управо шеф Институтове канцеларије у Бихаћу.

- У колегиј директора института не могу бити изабрани Амор Машовић и Мујо Бегић због познатих чињеница, каже Недељко Митровић, предсједник Републичке организације заробљених и погинулих бораца и несталих цивила.

Ако већ законе крше, да ли ће, бар овај вапај, српских жртава рата да чују сви они који им у Сарајеву интересе заступају!? Или ће зарад трговине фотељама, наставити да мешетаре српским костима, баш онако како то Сарајеву одговара.