latinica  ћирилица
10/08/2017 |  16:55 ⇒ 17:24 | Аутор: РТРС

Мур: Зашто власт БиХ није обезбиједила обећана средства Сребреници?

Шеф Мисије ОЕБС-а у БиХ Џонатан Мур рекао је данас да је у Сребреници позитивна и оптимистична атмосфера и да очекује да ће бити и добри резултати рада начелника општине Младена Грујичића.
Сребреница: Грујичић - Мур - Фото: СРНА
Сребреница: Грујичић - МурФото: СРНА

"Мој мандат ускоро истиче и до 1. септембра имам задатак да провјерим зашто власти БиХ нису испоштовале дато обећање и обезбиједиле средства Сребреници која су јој обећале на инвестиционо-развојној конференцији прије двије године", рекао је Мур након разговора са Грујучићем.

Мур је изјавио да на подручју ове општине заједно, мирно и без икаквих међусобних инцидената живе Срби и Бошњаци, да сви имају иста права и да дјеца заједно похађају школу, што треба да буде примјер многима у БиХ.

Он је посебно захвалио Грујичићу и општинској власти што су допринијели да обиљежавање годишњица страдања 11. и 12. јула на подручју ове општине протекне мирно и достојанствено, иако је било најава о могућим инцидентима.

Шеф Мисије ОЕБС-а са начелником Сребренице разговарао је о стању у овој средини и пројектима који се реализују.

"Сребреница је у свијету позната општина по својој тужној прошлости, али је 2017. године прича о Сребреници веома позитивна, што треба посебно истаћи", оцијенио је Мур.

Према његовим ријечима, у Сребреници је веома динамично.

"Реализују се многи пројекти о којима смо раније разговарали. Овдје је позитивна и оптимистична атмосфера и очекујем да ће бити и добри резултати рада начелника Грујичића који је стално на терену са грађанима. Одлази и у бошњачка села и имали смо веома добру сарадњу, а очекујем да ће тако бити и када дођу моји насљедници на чело Мисије ОЕБс-а", додао је Мур.

Мур је истакао да је веома позитивно што се отвара одјељење пољопривредне школе у Сребреници, гдје све више становништва почиње да се интензивно бави пољопривредом која је у пуном развоју.

Према његовим ријечима, ти кадрови ће моћи своје знање да примијене након завршене школе и дођу до запослења.

Он је нагласио да власти у Сарајеву треба да ријеше и питање кориштења објекта новоизграђеног хотела поред зграде општине у Сребреници.

Тај објекат је изграђен, годинама је празан и никада није отворен нити је било иницијатива да се промијени намјена и тај објекат користи за неке друге потребе.

Мур је изразио очекивање да ће бити ријешено и питање власништва и покретања рада Бање Губер.

Грујичић је рекао да је имао добру сарадњу са Муром, али и са канцеларијом ОЕБС-а у Сребреници и да је захваљујући њиховој подршци реализовано или покренуто више различитих пројеката у овој општини.

Он је истакао да очекује да ће бити успостављена добра сарадња и са будућим шефом ОЕБС-а у БиХ јер су поштовање људских права и развој демократије цивилизацијске вриједности које ова општина жели да његује.

Извор: СРНА