latinica  ћирилица
10/08/2017 |  15:35 ⇒ 17:37 | Аутор: РТРС

Угљевик: Проблеми стамбеног збрињавања породица погинулих (ВИДЕО)

Двије деценије након завршетка рата, око 700 породица погинулих бораца и даље је стамбено незбринуто.
Борачки станови Угљевик - Фото: РТРС
Борачки станови УгљевикФото: РТРС

Тај би проблем, поручују у Министарству, требало да буде рјешаван у наредним годинама, доношењем нове уредбе. На нову уредбу чека се већ двије године, док пет усељивих станова за борачке категорије у Угљевику, стоје празни, а они који на станове имају право, плаћају подстанарске кирије. Међу њима је и мајка погинулог борца Мара Симић, којој је 85 година.

Мара Симић из Тутњевца није дочекала сина Слободана да јој се врати из рата. Имао је 23 године када је погинуо. 85-годишња старица, плаћа кирију за стан из којег сваког дана гледа у зграду, у којој је 31 стан за породице погинулих бораца и РВИ у Угљевику .

- Плаћала сам 200 марака и док ја све отплатим, рачуне, остане ми само да купим хљеб. Не тражим стан да уживам, дајте ми само једну собицу и купатило, ја сам задовољна а кад умрем, остаје вама, каже старица Мара.

У Борачкој организацији подсјећају да је почетком 2016. године усељено 27 породица погинулих бораца и РВИ, а да је пет станова преостало због смрти корисника којима су станови додијељени. Нови конкурс није објављен, јер не постоје важећи прописи по којима би био спроведен:

- Већ двије године се чека подејла тих станова. У министартсву су нам рекли да треба да се донесе нови правилник , да ће се у току године расписати ,а ево друга година на измаку, правилника нема, нагласио је Ацо Обрадовић предсједник Предсједништва Борачке организације Угљевик.

Министар Миленко Савановић најавио је да ће нова уредба бити донесена највјероватније послије годишњих одмора.

Новом уредбом требало би да буде ријешено и стамбено збрињавање старице Маре Симић и додијељини преостали борачки станови у Угљевику. До сада је, у овој подмајевичкој општини, стамбено збринута 301 породица погинулих бораца и 27 ратних војних инвалида.