latinica  ћирилица
10/08/2017 |  15:13 | Аутор: РТРС

"Одлука о враћању цијена на старо - једина исправна"

Премијер Србије Ана Брнабић рекла је да је одлука Владе Хрватске о враћању цијене инспекцијског надзора за воће и поврће са 270 на 12 евра по биљној врсти у економском смислу једина исправна, будући да су повећањем цијена и једностраним одлукама штету трпјеле све земље региона.
Ана Брнабић - Фото: ТАНЈУГ
Ана БрнабићФото: ТАНЈУГ

"Враћање цијена на пређашњи ниво допринеће релаксацији односа међу државама у региону", навела је Брнабићева.

Она је поручила да је сарадња у свим областима важна за стабилност, а посебно за унапређење економског раста, те апеловала да се све стране убудуће уздрже од једностраних потеза, саопштено је из Владе Србије.

"Протеклих дана смо потврдили да сви проблеми и отворена питања могу бити ријешени дијалогом, на чему Србија увек инсистира, а посебно када је ријеч о сарадњи са сусједима", навела је Брнабићева.

Србије Бранислав Недимовић нада се да се ово више неће дешавати, истичући да ће сваки пут кад неко доведе у питање извоз српских пољопривредних производа, на овакав начин, Србија искористити сва међународно дозвољена средства да се заштити.

"Трговина у региону је веома значајна и нико не сме да се игра тиме, као Хрватска претходних дана", поручио је Недимовић.

Министар трговине, туризма и телекомуникација Србије Расим Љајић изјавио је да ће Влада Србије наставити комуникацију и сарадњу са БиХ, Црном Гором и Македонијом.

"Желимо да нам се у томе прикључе и представници Владе Хрватске, ради уклањања свих препрека и ванцаринских баријера између наших држава", рекао је Љајић.

Министарство пољопривреде Хрватске смањило је таксе на пољопривредне производе са 270 на 12,6 евра, након негодовања сусједних земаља погођених хрватским мјерама.

Због тога је премијер Хрватске Андреј Пленковић наложио измјену тих прописа.

Извор: СРНА