latinica  ћирилица
10/08/2017 |  15:01 ⇒ 11/08/2017 | 11:22 | Аутор: РТРС

Коме смета најављена Декларација о опстанку српског народа? (ВИДЕО)

Декларација која би требало да заштити интересе Срба у региону, коју су најавиле Србија и Српска, а која још није написана – већ изазива опречне коментаре.
Република Српска и Србија (фото:mojenovosti.com) -
Република Српска и Србија (фото:mojenovosti.com)

Док се бројни аналитичари противе таквој врсти заштите српског питања, Срби из региона пружају подршку таквој врсти сарадње.

Декларација која би требало да заштити национални интерес свих Срба, безопасна је и бенигна идеја која треба да помогне очувању српског језика, културе и националних интереса, поручује један од иницијатора, предсједник Србије, Александар Вучић.

Иза приговора на текст који још нема ниједног слова, додаје Вучић, стоје међународни фактори који кажњавају Србију, како каже, јер није пријавила шта ће тамо да пише.

- Ја сам слушао три, четири аналитичара који то критикују а ниједно слово није написано. Моје питање, колико Србија треба да буде мала и слаба, да вама не би била велика или пријетећа опасност. Људи, прекините са тим. Бавили смо се нашим језиком који нестаје, истакао је Вучић.

И не само језиком. Наведена Декларација би, како је најављено, требало да се бави свим проблемима Срба у региону.

- Да се тражи од Словеније да српској националној заједници да статус мањине, да се у Хрватској у којој се системски брани ћирилица, да се то омогући јер је то дио Европске конвенције, да се омогући поштовање Устава у БиХ што се не поштује од стране међ. Заједнице, да се оцијени како ћемо реаговати што се тиче Црне Горе, поручио је предсједник Српске Милорад Додик.

Подршка за израду Декларације стигла је од Срба из Црне Горе.

- Неопходно је да донесемо тако важан национални документ. Срби морају да се организују и поново превреднују ствари са којима су се суочили у посљедњих 20 година и да на све заједнички дамо одговор. Ми Срби из Црне Горе, ћемо учествовати са нашим приједлозима и сугестијама и радићемо на том документу, како би то био документ свих Срба, нагласио је предсједник Нове српске демократије Андрија Мандић.

И Срби из Хрватске подржавају идеју да се Србија и Српска позабаве проблемима Срба у региону.

- Положај Срба у региону је такав да тражи појачану бригу, тако да Србија и Република Српска, као дио БиХ имају разлога да се посвете том питању, и не само разлога него и обавезе, напомиње предсједник Српског народног вијећа Милорад Пуповац.

И из Руминије стиже подршка за Декларацију. Представници Срба сматрају да будућност Срба у Румунији, Србији, Републици Српској и ма гдје да живе, зависи од њих самих и да треба искористити сва средства за побољшање њихове позиције и очување националног и културног идентитета.

Идеја о декларацији Србије и Српске настала је на састанку представника Срба из региона прије 6 дана, а требало би да буде завршена до 1. децембра.