latinica  ћирилица
10/08/2017 |  13:54 ⇒ 11/08/2017 | 11:22 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Средства од клириншког дуга за капиталне пројекте (ВИДЕО)

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић у интервјуу Срни истиче да је стање у буџету Српске боље него што је било у неком ранијем периоду, што доказује чињеница да ће средства од клириншког дуга бити уложена у капиталне пројекте у Српској, а не у "крпљење буџетских рупа", како то тврди опозиција.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

- Иако је првобитно планирано да се средства добијена исплатом клириншког дуга усмјере првенствено за измирење заосталих обавеза у пољопривреди, то сада није неопходно, јер смо постигли сасвим добру динамику исплате и без ових средстава. Закључно са крајем августа извршење аграрног буџета за текућу годину износиће 50 одсто, тако да ће средства од клириншког дуга бити кориштена за капиталне пројекте о којима ће одлучивати Влада Српске - истакла је Цвијановићева.

Осврћући се на медијске спекулације да клириншки дуг уопште неће ни бити исплаћен, Цвијановићева је навела да у Влади Српске никад није постојала сумња у том погледу.

- Давно смо отпочели преговоре са руском страном о исплати ових средстава у новцу, а не у робама. У тим разговорима прије неколико година учествовали су предсједник Републике Милорад Додик, Влада и Представништво Српске у Русији. Знали смо да ће се то десити и Влада Српске више пута је изразила захвалност према Руској Федерацији због те одлуке - напоменула је премијерка Српске.

На питање да ли ће бити обезбијеђено стабилно функционисање буџета у наредном периоду, Цвијановићева је оцијенила да је ситуација много боља него прије годину-двије дана, што се види и из чињенице да средства од клиринга нису неопходна за измирење, на примјер, заосталих обавеза према пољопривредницима, јер је и без тога постигнута динамика плаћања која се не памти још од неких најбољих времена.

- Било је изузетно тешких периода, али смо их "преходали". Да није било опструкције од СДС-а, ПДП-а и НДП-а на нивоу Сарајева гдје врше власт, у задњих годину дана у буџет Српске би се слило и додатних 150 милиона КМ повољних средстава ММФ-а, а били би реализовани и неки пратећи програми подршке других финансијских организација - навела је Цвијановићева.

Она је појаснила да би усвајањем Закона о акцизама на нивоу БиХ била, између осталог, деблокирана и средства ЕБРД-а и омогућена интензивна активност изградње путева и ауто-путева, а у Влади Српске је пронађено и рјешење да се у том случају усмјери и по додатних 10 милиона КМ и пољопривредницима и Фонду здравственог осигурања.

- Због тих опструкција није реализована ни мјера која се односи на растерећење привреде у погледу смањења обавеза на рад, која је предвиђена Реформском агендом, у коју су се заклињале све те партије на власти у Сарајеву, а онда је срушиле - подсјетила је премијерка Српске.

Према њеним ријечима, све то да је реализовано, а било би реализовано да није било политиканства, унијело би једну потпуно другачију динамику и када је ријеч о буџету, о приведи, о инфраструктурној изградњи, и олакшало би мјере које се спроводе у области здравства, а истовремено би значило и показивање кредибилитета у погледу европског пута за који је везана Реформска агенда.

- Укратко, што се тиче буџета, ушли смо у "мирније воде", а да није било блокаде у Сарајеву ствари би текле глатко. Управо то су жељеле да спријече СДС, ПДП и НДП заустављајући на нивоу БиХ новац који је намијењен Републици Српској - истакла је Цвијановићева.

На питање какав је став Владе Републике Српске у вези са подношењем интерпелација од опозиционих партија у Српској, Цвијановићева је нагласила да је Влада заузела став да неће упућивати одговор на те интерпелације.

- Материјал који је доставила опозиција је пун нетачних детаља, али и застарјелих података и тенденциозних констатација - рекла је Цвијановићева.

Она је додала да су све информације у вези са свим питањима која се налазе у тим материјалима доступне Народној скупштини и посланици их редовно разматрају у оквиру различитих скупштинских тачака.

- Овдје се ради о томе да опозиционим партијама, које губе снагу на терену, треба политичка тема и вишедневни микрофон, и они то слободно могу да имају као што је и до сада био случај. Не видим да им је то баш послужило у политичком позиционирању, напротив све их је мање, али не спорим право да причају о чему год желе. Ми у том политиканству нећемо учествовати - поручила је Цвијановићева у инервјуу Срни.

Извор: СРНА