latinica  ћирилица
10/08/2017 |  13:49 | Аутор: РТРС

Пољска тврди: На остацима авиона у којем је погинуо Качињски има експлозива

Комисија пољске влада објавила је да је пронађен експлозив на остацима авиона у чијем је паду 2010. код Смоленска, у Русији, погинуло 96 људи, укључујући тадашњег предсједника Леха Качињског, његову супругу, 18 чланова парламента, генерале оружаних снага, шефа пољске националне банке и седам чланова посаде, објавио је Вашингтон игземенер.
 - Фото: ФОНЕТ
Фото: ФОНЕТ

Претходне истраге су указивале да је авион пао усљед грешке пилота и лоше видљивости. Нови доказ дио је истраге отворене 2015. Ова истражна комисија основана је одлуком Странке закона и правде чији је предсиедник Јарослав Качињски, брат близанац покојног предсиедника. Он је дуго сумњао у завиеру за смрт свог брата, а неки вјерују да је нова истрага покренута да створи чињенице које подржавају његову теорију.

Међутим, прошлог децембра истражна комисија задржала је стручњаке за експлозив из британске војске. Ти стручњаци су професионалци и немају везе са пољском политичком сценом. Ако су они пронашли трагове експлозива о којима пољска комисија говори, онда је то стварно тако. То наравно не значи да је остатак дошао од експлозива са авиона, али захтијева пажњу истраге, оцјењује лист.

У трагичном паду авиона постоји низ озбиљних питања којајош чекају одговор.

Извор: Агенције