latinica  ћирилица
10/08/2017 |  13:18 ⇒ 14:27 | Аутор: РТРС

Раул Кастро Мадуру: Нећеш остати сам

Кубански председник Раул Кастро поручио је свом савезнику, предсједнику Венецуеле Николасу Мадуру, да неће остати сам у политичкој борби и суочавању с "малтретирањем међународне заједнице", пренијела је кубанска телевизија.
Раул Кастро - Фото: ФОНЕТ
Раул КастроФото: ФОНЕТ

Кастро је у писму у којем је са "огромном револуционарном радошћу" честитао избор и формирање спорне Уставотворне скупштине у Венецуели, навео да су Кубанци одувијек били "авангарда у пружању солидарности" социјалистима у Јужној Америци и да ће томе "остати посвећени".

"Теби сада предстоје дани тешке борбе, малтретирање међународне заједнице, блокаде и лишавање, али нећеш остати сам", навео је Кастро у писму предсједнику Венецуеле.

Суочен с таласом протеста у којима је страдало 125 особа за четири мјесеца, Мадуро је све више изолован због критика међународне заједнице.

Кастро, који безусловно подржава насљедника Уга Чавеса, председника Венецуеле од 1999. до 2013. године, крајем јула је одбио да посредује у рјешавању политичке кризе у тој земљи, наводећи да Мадуро има потпуни легитимитет да тај проблем сам ријеши.

Куба, која је политички савезник социјалистичке владе Венецуеле, веома је зависна од нафте из те земље. Куба има повољније услове за добијање нафте јер бесплатно упућује кубанске љекаре у Венецуелу.

Извор: Бета