latinica  ћирилица
10/08/2017 |  13:09 | Аутор: РТРС

Министарство одбране БиХ није испоштовало споразум о продаји вишкова наоружања

Министарство одбране БиХ није испоштовало Споразум из 2008. године, који су склопили Савјет министара БиХ и ентитетске владе којим се подразумијева продаја вишкова наоружања, муниције, минско-експлозивних средстава и покретне војне имовине, чија је вриједност од 180 до 200 милиона долара.
Министарство одбране БиХ - Фото: РТРС
Министарство одбране БиХФото: РТРС

Наведено је то у образложењу за доношење анекса који је Републичка дирекција за промет наоружања и војне опреме, на основу закључака Владе Републике Српске, недавно доставила Савјету министара БиХ на разматрање и усвајање, пише "Глас Српске".

У том документу је предложен и начин за хитно рјешавање овог проблема.

"Ако би анекс био прихваћен и продаја кренула од септембра, до краја 2021. године били би остварени приходи од 120 милиона долара. БиХ би добила 20 милиона, Република Српска и Федерација БиХ по 40 милиона, а ремонтни и производни капацитети намјенске индустрије 20 милиона долара", наведено је у анексу, који је прихватила и Влада ФБиХ.

Члан Заједничке комисије парламента БиХ за одбрану и безбједност у оставци Душанка Мајкић каже да су вишкови давно требало да буду продати, а посебно они који се воде као имовина Војске Рерпублике Српске.

"Постоји чак и Споразум о продаји који је сачињен уз помоћ НАТО, али тадашњи министар одбране БиХ то није прихватио, јер представници Бошњака то не дозвољавају. Сада доносе одлуке о донацији наоружања Авганистану и другим земљама, умјесто да буде продато, а донирано оружје узимају из онога што је припадало Војсци Републике Српске или Војсци ФБиХ", рекла је Мајкићева.

Она сматра да ће опстерукције продаје наставити да врши Министарство одбране БиХ, али и Савјет министара БиХ.

Извор: СРНА