latinica  ћирилица
10/08/2017 |  12:47 ⇒ 18:30 | Аутор: РТРС

Хрватска вратила стари износ накнаде за инспекцијски надзор

Министарство пољопривреде Хрватске потврдило је да је износ накнаде за инспекцијски надзор враћен на 90 куна, односно 27,70 КМ.
Царина - Фото: РТРС
ЦаринаФото: РТРС

Из Министарства је саопштено да је износ накнада смањен измјеном Правилника о инспекцијском надзору и контроли усклађености воћа и поврћа са тржишним стандардима, те да је договорено да се од петка у потпуности нормализују контроле на границама.

Хрватска је раније усвојила мјере којима је проширила списак воћа и поврћа које мора да прође фитосанитарни надзор на граници и 22 пута повећала таксе при увозу ових производа из земаља које нису чланице ЕУ, што је изазвало незадовољство сусједних земаља.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић рекао је да је након јутрошњих, завршних консултација са хрватским министром Томиславом Толушићем то питање коначно усаглашено и да се све "враћа на старо". 

Министар трговине Србије Расим Љајић рекао да је за Србију ово задовољавајуће рјешење, али да нема мјеста тријумфализму, нити томе да неко проглашава побједу и пораз. Навео је да је једино важно да се обезбиједи слободан проток роба и да се уклоне баријере.

- То је у интересу наших економија и привреда, али и добросусједских односа у читавом региону - рекао је Љајић.