latinica  ћирилица
10/08/2017 |  10:39 ⇒ 12:28 | Аутор: РТРС

Вучуровић: Учествоваћемо у изради декларације о опстанку Срба

Нова српска демократија учествоваће у изради декларације о опстанку српског народа коју ће припремити Србија и Република Српска и поздравља сваку иницијативу усмјерену ка обједињавању Срба, рекао је посланик Нове Јован Вучуровић.
Јован Вучуровић - Нова српска демократија  (Фото:volimpodgoricu.me/) -
Јован Вучуровић - Нова српска демократија (Фото:volimpodgoricu.me/)

- Нашу подршку има и декларација која се припрема. Учествоваћемо у њеној изради, даћемо конкретне приједлоге, не само о положају Срба, него и о културном и другим облицима обједињавања Срба са свих српских простора - рекао је Вучуровић за Вијести.

Он је поручио да Срби из Црне Горе припадају великом народу који је дужан да шире размишља и заузме позицију која неће угрожавати никог другог.

Вучуровић истиче да је важно реално сагледати гдје су у прошлости биле слабости Срба.

- Само оно што нам се десило у претходних 25 година обавезује нас да дјелујемо заједно и да се као једно биће појављујемо тамо гдје се евидентирају проблеми нашег народа - каже Вучуровић.

Коментаришући изјаву предсједника Републике Српске Милорада Додика да је да је на недавном састанку представника Срба у региону стање сународника у Црној Гори описано као "идентитетски геноцид над српском националном заједницом", Вучуровић каже да је предсједник Српске прецизно скенирао положај Срба у Црној Гори.

- Наш народ, црква, култура, идентитет директно су угрожени и изложени дискриминацији. Али, ми смо показали жилавост и нећемо дозволити да нас било ко насилно асимилује - нагласио је Вучуровић.

Предсједник Србије Александар Вучић најавио је да ће између 25. новембра и 1. децембра бити завршена декларација Србије и Републике Српске о обједињавању заједничких националних интереса, чији је циљ очување културног идентита језика и писма Срба.

Извор: СРНА