latinica  ћирилица
10/08/2017 |  10:32 | Аутор: РТРС

Б.Лука: Позив корисницима градских простора да заостали ПДВ плате на рате

Представници бањалучке Градске управе позивају кориснике пословних простора у градском власништву који имају заостала дуговања за неплаћени ПДВ да поднесу пријаву за склапање уговора о одгођеном плаћању дуга.
Градска управа Бањалука - Фото: РТРС
Градска управа БањалукаФото: РТРС

Јавни позив о одгођеном плаћању дуга према Граду расписан је данас, те корисници простора који нису измирили дуг за ПДВ настао до 30. јуна могу до 11. септембра да поднесу пријаву за одгођено плаћање, саопштено је из Градске управе.

Дуг ће моћи да буде измириван најдуже до пет година, затезне камате биће отписане, мјесечна рата неће моћи да буде мања од 10 КМ, а датум доспијећа рате је до 10. у мјесецу, за претходни мјесец, појаснили су из Управе.

Пријава се подноси у писаној форми на адресу Управе града Бањалука за Одјељење за локални економски развој и стратешко планирање и треба да садржи назив и адресу подносиоца пријаве, ЈИБ/ПИБ и жиро рачун подносиоца, износ дуга ПДВ-а према Граду насталог до 30. јуна и приједлог подносиоца пријаве о периоду плаћања дуга на рате, те број рата.

Према Уговору, у случају неплаћања три мјесечне рате, уговор о одгођеном плаћању се сматра раскинутим, преостали дуг доспијева у цијелости за наплату, а дужник губи право на отпис камата.

Из градске Управе наводе да, према посљедњим подацима, више десетина корисника градских просторија дугују Граду 1,15 милиона КМ по основу неплаћеног ПДВ-а, односно готово један одсто овогодишњег буџета.

Због тога, нова градска администрација промијенила је систем издавања градских простора, у покушају да смањи обевезе на основу великих рачуна ПДВ-а и тако омогући нормалан рад десетинама организација и удружења од општег интереса, које их сада користе.

С том намјером, истакли су из градске Управе, сви корисници бесплатних простора сада потписују нове уговоре под измијењеним условима, након чега ће им бити знатно смањења издвајања за ПДВ.

Извор: Срна