latinica  ћирилица
10/08/2017 |  09:02 ⇒ 16:41 | Аутор: РТРС

Вучић: До 1. децембра декларација о очувању српског идентитета

Предсједник Србије Александар Вучић најавио је да ће између 25. новембра и 1. децембра бити завршена декларација Србије и Републике Српске о обједињавању заједничких националних интереса, чији је циљ очување културног идентита језика и писма Срба.
Александар Вучић (Фото: Sputnik/Радоје Пантовић) -
Александар Вучић (Фото: Sputnik/Радоје Пантовић)

Вучић је навео да је ријеч о "бенигном документу" који ће признати сви у свијету и да не разумије критике на рачун декларације, чије писање није ни почело.

Он је оцијенио да је проблем "у томе што су неки људи задовољни када је Србија угрожена и понижена, а незадовољни када се неком учини да би Срби могли да подигну главу, макар никога не угрожавали".

Вучић је за ТВ Пинк одбацио тврдње опозиције да је најава декларације маркетиншки трик.

Он је упитао - колико Србија треба да буде мала и слаба да некима не би била велика и пријетећа опасност?

- Дакле, људи, прекините са тим. Бавили смо се нашим језиком, нашим језиком који нестаје. У Хрватској живи 186.000 Срба, а свега 55.000 њих званично говори српским језиком. Онда се питам - па којим језиком они то говоре? Ако такав случај имате и у Црној Гори и на другим местима, у Македонији, гдје је још драстичније, питам се шта смо ми радили све вријеме? - каже Вучић.

Он је упитао и по којем међународном правном документу у свијету Срби не смију да се баве српским језиком?

- Покажите ми тај документ који ће да каже да је то ратно хушкање. Не постоји такав документ. То је једно од права прве и друге генерације људских права. Нешто што је подразумијевајуће - рекао је Вучић.

Предсједник Нове српске демократије Андрија Мандић сматра да је потребно донијети декларацију о заједничком дјеловању Србије и Српске за опстанак српског народа, јер су угрожени његови витални национални интереси.

Предсједник Српског народног вијећа Милорад Пуповац рекао је да положај Срба у региону бивше Југославије захтијева појачану бригу и озбиљно унапређење, тако да Србија и Република Српска имају разлог и обавезу да се посвете том питању.

Предсједник Савеза Срба из Румуније Огњан Крстић рекао је да Савез подржава иницијативу Србије и Српске за доношење декларације и да тамошњи Срби желе да буду дио те иницијативе.

Извор: СРНА