latinica  ћирилица
09/08/2017 |  20:12 ⇒ 20:17 | Аутор: РТРС

Сједница Собрања настављена након паузе и реаговања обезбјеђења

Сједница македонског Собрања, на којој се расправља о смјени државног тужиоца Марка Зврлевског, настављена је после једночасовне паузе, која је дата да би се смириле тензије у сали.
Македонско Собрање -
Македонско Собрање

Посланици најутицајније опозиционе партије ВМРО-ДПМНЕ, бившег премијера Николе Груевског, блокирали су говорницу након што је предсједник Собрања Талат Џафери ускратио право посланику те странке Антонију Милошоском да се у складу са пословником обрати посланицима.

Џафери му је искључио микрофон и позвао обезбјеђење да га уклони, преносе скопски медији.

Смјену државног тужиоца Марка Зврлевског је још крајем прошлог мјесеца затражио македонски премијер Зоран Заев, који сматра да је то први корак ка успостављању независног судства.

С друге стране, ВМРО-ДПМНЕ се противи смјени, темељећи свој став на члану 8 Изборног законика, у коме се наводи да разрјешења и именовања не може бити у вријеме када су расписани избори.

Предсједник Собрања прије три дана расписао је локалне изборе, који су заказани за 15. октобар.

Најутицајнија опозициона странка у македонском парламенту ВМРО-ДПМНЕ поднијела је данас захтјев за смјену министра спољних послова Николу Димирова.

Опозиција сматра да Димитров ради против интереса Македоније и као разлоге наводи договор о добросусједским односима са Бугарском, укидање поступка за именовање Александра Николовског за амбасадора у Бриселу и ситуацију са мигрантима.

ВМРО-ДПМНЕ настоји да оспори легитимит нове владе на чијем је челу Зоран Заев, а у предходна два дана та странка поднијела је и захтјев за смјену министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Љупчета Николовског и министра рада и социјалне политике Миле Царовске.

У Собрању су формирали чак 10 посланичких група, преносе скопски медији.

Владајући Социјалдемократски савез Македоније сматра да подношењем захтјева за смјену шефа дипломатије Николова "ВМРО-ДПМНЕ остаје заробљен у прошлости и у политици подјела, изолације, раздора и конфликата".

Извор: СРНА