latinica  ћирилица
09/08/2017 |  19:09 ⇒ 10/08/2017 | 09:03 | Аутор: РТРС

Ратарима 11 милиона КМ за штете од суше (ВИДЕО)

За санирање штете од суше на рачуне пољопривредника Влада Српске, до краја мјесеца, исплатиће 11 милиона марака.
Суша - Фото: РТРС
СушаФото: РТРС

Тако ће бити реализовано више од половине аграрног буџета, а из Фонда солидарности и клириншког дуга додатно ће бити обезбијеђено 10 милиона марака за подршку јесењој сјетви и капиталним улагањима. Најављено је и повећање средстава за пољопривреду, уз апел институцијама БиХ да се укључе у заштиту домаће производње.

Ратар Никола Алексић каже да је ово што се десило у претходних мјесец дана равно катастрофалној непогоди, те да ће мјере Влада "дјелимично угасити пожар и да ће помоћи бар мало да се одржимо у животу и обновимо производњу".

Суша "бере" овогодишњи род. Педесет одсто усјева је уништено, у неким атарима и више, па ће свака марка пољопривредницима добро доћи да дјелимично санирају губитке и обезбиједе довољно сточне хране. У супротном би морали да распродају стоку.

Пољопривредник Остоја Николић каже да морају смоћи снаге да превазиђу невољу и да је потребно да помоћ коју ће добити од Министарства пољопривреде правилно утроше, односно занове производњу.

Мјере Владе стигле су у прави час. Подстицај који је претходних година исплаћиван у два дијела ратари су добили у цијелости. Радује их могућност повећања количине регресираног горива са 80 на 100 литара по хектару. Због суше је повећана потрошња горива за наводњавање.

Бошко Радић каже да је добио од 5.500 до 6.000 литара, те да му је остало још неких хиљаду и по литара које не смије трошити, јер их чува за јесењу сјетву.

Најављена помоћ добро ће доћи и Пољопривредном добру Семберија којем је, упркос примијењеној агротехници, суша нанијела огромну штету на 1.000 хектара под кукурузом и сојом. Ових дана силирају кукуруз, а принос им је 15 тона - троструко мањи од прошлогодишњег.

Технички директор Славиша Глигоревић каже да је Влада Српске ове године прва у региону изашла са мјерама помоћи пољопривредницима, што је за похвалу. Каже да износи не могу надокнадити ни изблиза ове штете које је суша нанијела, али су за похвалу као гест добре воље.

Осим убрзане исплате подстицаја и подршке капиталним инвестицијама, Влада најављује и сет краткорочних и дугорочних мјера. Апелују на комерцијалне банке и ИРБ да репрограмирају кредитне обавезе пољопривредника, а на осигуравајућа друштва да прилагоде понуду пољопривредном сектору и да што прије исплате полисе пољопривредницима који су осигурали усјеве.

Гордана Роквић, из Министарство пољопривреде, навела је да је Влада спремна да дио концесионе накнаде, тј. обавезе из концесионе накнаде из закупа отпише као обавезу пољопривредним призвођачима у износу 50 посто, а такође је упућен апел надлежнима, а то су институције на нивоу БиХ за увођење мјера заштите домаће производње.

Пољопривредници још сабирају штету, а ни вријеме им не иде на руку. Јасно им је да губици неће бити надокнађени у потпуности, али убрзаном исплатом подстицаја, повећањем количина регресираног горива и смањењем цијена концесија сигурни су да ће превазићи кризу, сачувати сточни фонд и засијати јесење оранице.