latinica  ћирилица
09/08/2017 |  16:35 ⇒ 18:16 | Аутор: РТРС

Приједор- Непопуларна занатска занимања (ВИДЕО)

Према евиденцији приједорске филијале Завода за запошљавање, најдефицитарнија занимања су занати грађевинске струке, а у оквиру оних са високом стручном спремом највише се траже природне науке, али и стручњаци из појединих медицинских и грађевинских области.
Приједор - Фото: РТРС
ПриједорФото: РТРС

У сусрет новој школској години, из Актива директора средњих школа приједорске регије истичу да је највећи проблем смањење броја ученика за 15 одсто.

Према подацима Бироа, на подручју приједорске регије међу радницима са високом стручном спремом највише се траже професори математике, физике, библиотекари, машински и електро инжењери, хидроинжењери, дефектолози, логопеди и стручњаци из грађевинске области. Мјесто више тражи се и за столаре и обућаре, али и многе друге занатлије.

Према ријечима Здравка Сувајца, директора филијале Приједор Завода за запошљавање, стална је потражња за занимањима - тесар, зидар, армирач, молер, фарбар, затим сертификовани заваривачи. Каже да када има више посла у  грађевинарству и инфраструктурним радовима, да је већа потражња и за тим професионалним профилима.

Међутим, међу средњошколцима приједорске регије, нису популарна занатска занимања.

Валентина Совиљ, предсједница Актива директора Приједор, каже да дефицитарна занатска занимања нису популарна међу ученицима.

- Ми разумијемо потребу послодаваца да се млади школују за та занимања, али је проблем што они не желе да иду у тесаре, молере. То једноставно није атрактивно - истиче Совиљ.

У средњим школама највише брине смањење броја ученика. У односу на прошлу годину, мање их је за 15 одсто. Ове године у Приједору посебно интересовање владало је за завариваче и куваре, док неке школе, попут Гимназије, која је обновљена, нису испуниле план уписа.

Совиљ каже да је смањено интересовање за упис у гиманзију, тако да гиманзија Прњавор, Нови Град и Козарска Дубица, као и Гимназија "Свети Сава" у Приједору нису попунила сва мјеста и нису испуниле план уписа. Она је додала да је у Приједору највеће интересовање исказано за Економску и Електротехничку школу које су у првом року попуниле сва мјеста.

Приједорска Угоститељска школа добиће нову опрему за практичну наставу кувара, Машинска уводи ново занимање - техничар за цнц технологију, а први пут у Српској у приједорској Електротехничкој школи отворен је смјер за техничара инфомармационих технологија.