latinica  ћирилица
09/08/2017 |  16:29 | Аутор: РТРС

Гутерес: Дијалог Београда и Приштине суочава се са озбиљним изазовима

Генерални секретар УН Антонио Гутерес оцијенио је да се дијалог Београда и Приштине суочава са озбиљним изазовима и позвао обје стране да оживе процес.
Антонио Гутерес (Фото: qasioun.net / Anadolu Agency) -
Антонио Гутерес (Фото: qasioun.net / Anadolu Agency)

Гутерес је у извјештају о активностима УНМИК-а и ситуацији на Косову у периоду од 16. априла до 15. јула, који ће бити разматран на сједници Савјета безбједности УН 16. августа, навео да није постигнут напредак у примјени постојећих споразума о успостављању заједнице српских општина, ни када је ријеч о интеграцији правосуђа.

"Охрабрујем приврженост начелу да се несугласице морају рјешавати искључиво мирним средствима", навео је Гутерес, преносе београдски медији.

Он је позвао политичке лидере на Косову и Метохији и у региону да се уздрже од изјава и акција које потпирују национализам и несугласице што је било посебно примијетно на почетку периода обухваћеног извјештајем.

"Охрабрујем нове владе у Београду и Приштини да пруже подстицај за конструктивно ангажовање да би била ријешена неријешена питања у позитивној атмосфери", навео је Гутерес у извјештају објављеном на сајту УН.

Када је ријеч о Специјалном суду за злочине на Космету, Гутерес је истакао потребу да све стране у потпуности сарађују са том институцијом и да њен ефикасан рад не буде ометан.

У осврту на намјеру Приштине да постане члан Интерпола, Гутерес је истакао да је извршни комитет Интерпола укључио пријаву Косова за чланство у тој организацији на провизорну агенду 86. сједнице Генералне скупштине предвиђену за септембар.

Извор: Срна