latinica  ћирилица
09/08/2017 |  16:02 ⇒ 17:44 | Аутор: РТРС

Шамац- Радници "Бадера" послије штрајка добили отказ (ВИДЕО)

Радници у производњи у фабрици металских конструкција "Бадер" из Шамца, који су два мјесеца у штрајку, добили су отказе, а власник тражи да напусте круг фабрике.
Шамац- Штрајк радника "Бадера" - Фото: РТРС
Шамац- Штрајк радника "Бадера"Фото: РТРС

Радници не желе да оду док им не буду исплаћена сва дуговања и отпремнина, док власник тврди да им они својим присуством ометају рад и чине штету, због чега их је већ тужио.

У генерални штрајк 23 радника ступили су 2. јуна и то, како кажу, због четири неисплаћене плате и више од годину и по неуплаћених доприноса. Будући да су преговори с послодавцем били неуспјешни, радници су прво тужили власника "Бадера", а потом покренули стечајни поступак код надлежног суда. Услиједили су откази, али и судска пресуда којом им се налаже да напусте круг фабрике.

Радник Стево Душанић каже да по Закону о раду радници када су у штрајку не могу добити отказ док су у спору са послодавцем. Наводи да је он био на боловању када је добио отказ.

Цвијан Товирац рекао је да у рјешењу о отказу нема никаквог додатног објашњења, као ни поуке о правном лијеку. Сматра да им је једноставно пресуђено, та додаје да тај документ уопште није валидан.

- Ми сматрамо да требамо бити овдје док год не ријешимо ову ситуацију - истакао је Товирац.

Власник "Бадера" Бернард Шнајдер тврди да је све урађено по закону и да му, каже, бивши радници ометају рад и чине штету од двије хиљаде евра дневно. Каже да ће са радницима који желе да раде пребродити финансијску кризу и да већ склапа нове партнерске уговоре с иностраним компанијама.

Шнајдер каже да је спреман је да преговара како би се нашло рјешење, али да се радници удаље са улаза како би, каже, производња радила.

Док неколицина радника ради иза закључаних врата фабрике, 23 штрајкача не одустаје од својих захтјева. И радници и власник "Бадера" тврде да су спремни за преговоре, али и на међусобне уступке и повлачење тужби.