latinica  ћирилица
09/08/2017 |  14:10 | Аутор: РТРС

Влада ФБиХ: Не постоје финансијске могућности за повећање пензија

Влада Федерације БиХ закључила је данас да не постоје финансијске могућности за повећање свих пензија за 10 одсто.
Влада ФБиХ (архива) -
Влада ФБиХ (архива)

Након анализе информације Федералног завода за пензијско и инвалидско осигурање, Влада ФБиХ је закључила ће новим законом о пензијском и инвалидском осигурању бити размотрена могућност рјешења којим би за 10 одсто биле повећане пензије остварене до 1998. године, а пензије остварене од 1998. до 2007. године, као и остале, у складу са финансијским могућностима ФБиХ.

Став федералне Владе је да је посљедња измјена важећег Закона о пензијском и инвалидском осигурању, која је добила подршку Представничког дома Парламента ФБиХ, у потпуности супротна цјелокупном концепту реформе пензијског система у ФБиХ, те ће у случају усвајања измјена размотрити могућност покретања поступка провјере начина предлагања и доношења, саопштено је из Владе.

Влада је, у функцији Скупштине Развојне банке ФБиХ, одобрила да из средстава остварених продајом предузећа из надлежности Агенције за приватизацију у ФБиХ, депонованих на трансакцијском рачуну посебног фонда ове банке, буде издвојено 182.209 КМ за уплату доприноса за ПИО, здравствено и доприноса за осигурање од незапослености за раднике Конфекције Борац Травник који су стекли услове за одлазак у пензију, а то право не могу остварити због неуплаћених доприноса.

Влада је до сада за ове намјене издвојила 6.520.548 КМ за укупно 318 запослених више привредних друштава.

На сједници у Сарајеву данас је усвојен и извјештај Федералне управе за инспекцијске послове о појачаним активностима с циљем сузбијања "сиве економије" у којем је наведено да су од 20. марта до 23. јула федерални и кантонални инспектори на подручју свих кантона извршили 5.298 надзора, издали 3.514 прекршајних налога у износу од 4.408.924 КМ, 508 рјешења о санирању недостатака и 171 рјешење о привременој забрани рада и запечатили 47 објеката.

У извјештају је наведено и да је контролисано 5.298 субјеката и укупно 5.305 запослених, а затечено 285 радника "на црно".

Очекује се да ће појачане инспекцијске контроле повећати фискалне приходе по основу ПДВ-а и ванбуџетске приходе, уплатама доприноса у фондове.

Федерална Влада прихватила је и информацију о активностима у вези са привредним друштвима групације Агрокор са сједиштем у ФБиХ и задужила Генерални секретаријат Владе ФБиХ да припреми анализу могућих правних рјешења за појачан надзор и мјере с циљем заштите добављача и запослених и у најкраћем могућем року.

Извор: СРНА