latinica  ћирилица
09/08/2017 |  12:45 | Аутор: РТРС

Ивошевић: Одбрана Ђукића ће упутити апелацију Уставном суду БиХ

Одбрана генерала Војске Републике Српске Новака Ђукића упутиће апелацију Уставном суду БиХ за оцјену одлуке Суда БиХ којом је одбијен захтјев за обнављање поступка у случају "Тузланска капија", изјавио је Срни шеф тима одбране Милорад Ивошевић.
 - Фото: РТРС
Фото: РТРС

Ивошевић је рекао да је Суд БиХ 22. јуна одбио жалбу на одлуку Суда БиХ којом је као неоснован одбијен захтјев одбране за обнављање поступка у случају "Тузланска капија" због чега се овај предмет налази пред апелацијом код Уставног суда БиХ.

"Евидентно је да су првостепени и другостепени Суд БиХ бранили своје раније одлуке, иако за то немају никаквог легитимитета, нити реалне основе", истакао је Ивошевић.

Он каже да се Суд БиХ није ни упуштао у основу приједлога за понављање поступка, већ га је одбио не упуштајући се у суштину да су нађени нови докази који нису употријебљени у вријеме вођења кривичног поступка у првом и другом степену.

Суд БиХ осудио је 2014. године генерала Ђукића на 20 година затвора, прогласивши га кривим да је као командант Тактичке групе "Озрен" Војске Републике Српске у мају 1995. године наредио артиљеријском воду да из топова гранатира Тузлу.

Тада је на градском шеталишту у Тузли од минско-експлозивне направе погинуо 71 грађанин Тузле, а рањено више од 130.

Одбрана генерала Ђукића поднијела је захтјев Суду БиХ за обнављање поступка у случају "Тузланска капија" због нових доказа до којих је дошла.

На војном полигону у Никинцима 4. септембра 2014. године извршена је реконструкција догађаја познатог као "Тузланска капија" који се десио у Тузли 25. маја 1995. године.

У присуству судских вјештака, представника Војске Србије, Министарства правде Републике Српске и представника медија приказана је демонстрација овог догађаја која је побила тезу да је граната испаљена са положаја на коме су се налазили припадници Војске Српске.

Извор: СРНА