latinica  ћирилица
09/08/2017 |  12:03 | Аутор: РТРС

Француска влада одлучила да Брижит Макрон неће добити функцију прве даме

Супрузи француског предсједника Брижит Макрон неће бити додијељен службени статус прве даме, нити ће располагати буџетом, саопштила је француска влада, признајући вољу грађана изражену у петицији коју је потписало више од 275.000 Француза.

Предсједникови помоћници инсистирају на томе да њена улога буде искључиво јавна, а не политичка.

Из Јелисејске палате се још нису огласили поводом овога, али су званичници били принуђени да реагују након што је петицију против давања оваквог статуса Макроновој супрузи потписало више од 275.000 људи у двије седмице.

"Брижит Макрон има улогу и одговорности. Тражимо транспарентност и да се објасни која средства има на располагању. Нема измјене Устава, нема нових средстава, нема плате за Брижит Макрон. Зауставите лицемјерје", написао је портпарол француске владе Кристоф Кастанер на свом Твитер профилу.

"Не говоримо о послу, већ о њеном статусу. Предсједникова супруга не прима и неће примати накнаду, иако је стално уз свог супруга", рекао је Кастанер у интервјуу за француску телевизију.

Подсјећамо, ово се догађа у вријеме када Макрон предлаже закон који би француским парламентарцима забранио запошљавање рођака и чланова породице.

Извор: Кликс