latinica  ћирилица
09/08/2017 |  11:35 | Аутор: РТРС

Рохани именовао жене за своје замјенике

Ирански предсједник Хасан Рохани именовао је двије жене на положаје потпредсједника државе, дан након што су га реформисти критиковали јер није номиновао ниједну жену за министарске функције.

Масумех Ебтекар, позната у свијету као портпарол у вријеме талачке кризе у Амбасади САД током осамдесетих, задужена је као потпредсједник за женска питања.

Она је у претходној Роханијевој администрацији била задужена за природну средину.

Лаја Џонеди ће се као потпредсједник бавити правним пословима, а још једна жена, Шахиндокт Мовлаверди, постављена је за специјалног савјетника за грађанска права, пренио је АФП.

Рохани је у претходном мандату имао три жене на положају потпредсједника, а сада му је остало још неколико непопуњених позиција.

Реформисти су јуче саопштили да је Рохани попустио под притиском вјерског естаблишмента, пошто није предложио ниједну жену за министарске позиције у свом кабинету.

Рохани, клерик умјерених ставова, у мају је на изборима поразио тврдолинијаша Ебрахима Раисија захваљујући подршци реформиста. Он је тада обећао да ће унаприједити грађанска права и обновити везе са Западом.

Извор: СРНА