latinica  ћирилица
09/08/2017 |  10:19 ⇒ 12:56 | Аутор: РТРС

Домаћи месари се све теже боре са јефтином увозном робом (ВИДЕО)

Сточари су све више забринути због конкуренције из Европе. Домаћа производња из дана у дан све је мања, али је зато више јефтиног меса из увоза. У тржишној утакмици гдје се гледа цијена, а не квалитет, мали произвођачи испадају из игре.
Рогатица - индустрија - Фото: РТРС
Рогатица - индустријаФото: РТРС

Некад хала привредног гиганта Унис, данас један од три најсавременија домаћа погона за прераду меса. Традиција од педесет година, праћена квалитетом, месаре из Рогатице позиционирала је високо на домаћем тржишту. Међутим, све се теже изборити с јефтином увозном робом.

- Немамо права, све је теже прогурати се у велике тржне центре, као што је и пољопривредном произвођачу све теже да се бори с конкуренцијом из Њемачке, Холандије, Италије... Они имају огромне подстицаје и на узгој и на извоз и на плави дизел, а ми немамо ништа - каже Данко Нерић, власник погона за прераду меса. 

Тешко је обезбиједити и радну снагу. Месарски занат, без обзира што је исплатив, младима није интересантан. Умјесто да чека посао, двадесетогодишњи Драган засукао је рукаве. 

- Моји вршњаци обично не раде овакав посао, али је се трудим да добро радим. Покушавам да привредим колико могу - каже Драган.

Свакодневно се у овом погону преради од пет до десет тона меса, које стиже искључиво са домаћих пашњака. Обрађује се у најсавременијим машинама, али по традиционалној рецептури.

Домаћи купац, ипак, предност даје јефтином месу из увоза. Само у прва три мјесеца ове године на тржишту БиХ пласирано је 27 тона меса из Бразила. Њихово говече, без обзира на квалитет, конкурентније је од онога које је пасло на нетакнутим пашњацима Борика. И све то с признањем да се у БиХ увозе огромне количине најнеквалитетнијег меса.

- То је практично једна врста отпада у развијеним земљама ЕУ, јер се квалитетнији дио продаје у Италији, Њемачкој, Холандији, а оно што је лоше иде за БиХ са минималним цијенама - признаје министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара БиХ, Мирко Шаровић.

Зато Руси не питају за цијену када је ријеч о нашем домаћем производу. И месна индустрија из Рогатице узда се у њихово тржиште. А наши купци, бирајући увозно умјесто домаћег, гуше мале произвођаче. И не само то. Како код звучало, док нам је бразилско месо слађе од домаћег, сви ћемо грцати због таквих залогаја.