latinica  ћирилица
09/08/2017 |  10:01 ⇒ 10:02 | Аутор: РТРС

Љајић: За два до три дана рјешење проблема са увећаним таксама

Министар туризма, трговине и телекомуникација Србије Расим Љајић изјавио је да очекује да ће за два до три дана бити ријешен проблем са таксама на увоз воћа и поврћа које је Хрватска увећала 22 пута за земље које нису чланице ЕУ.
Расим Љајић - Фото: ТАНЈУГ
Расим ЉајићФото: ТАНЈУГ

Љајић је за телевизију "Пинк" рекао да никоме не одговара заоштравање ситуације, која већ дуго траје.

"Од трговинског рата се на крају броји само штета и ту нико не може да профитира", навео је Љајић.

Он је истакао да су контрамјере посљедња нужна акција коју ће Србија предузети, те да је већ почело спровођење инспекцијског надзора, "који је повећан у односу на неку нормалну ситуацију".

"На тај начин желимо да покажемо да су уведене хрватске мере бесмислене", нагласио је Љајић.

Он каже да је веома позитивна јучерашња изјава премијера Хрватске Андреја Пленковића, који је рекао да очекује да ће рјешење бити пронађено још ове седмице.

"Србија ће инсистирати да контроле не буду по врсти воћа и поврћа, него по камиону и тражиће да се те цене уједначе са ценама земаља ЕУ и земаља у региону", рекао је Љајић.

Он је додао да ће Европска комисија сигурно захтијевати од сваке земље да те цијене буду истовјетне, била то чланица или кандидат, те да су сви у Европској комисији навели да мјере Хрватске крше Споразум о стабилизацији и придруживању са ЕУ.

Ресорни министри Србије, Црне Горе, Македоније и БиХ, земаља потписница ЦЕФТА споразума о слободи трговине на западном Балкану, позвали су у понедјељак након састанка у Сарајеву Хрватску да хитно укине дискриминаторске одлуке о таксама, којима је увела различит третман за производе увезене из трећих земља.

Извор: СРНА