latinica  ћирилица
08/08/2017 |  20:48 ⇒ 20:54 | Аутор: РТРС

Власти у Бихаћу од српског стратишта направили зону за забаву!

Власти Бихаћа направиле су од српског стратишта Гаравице спортско-рекреативну зону на којој се одржавају мотоциклистичке трке, пише "ЕуроБлиц".
Бихаћ - Фото: илустрација
БихаћФото: илустрација

Предсједник Завичајног удружења "Уна" Бошко Стојисављевић каже да већ годинама безуспјешно покушава да од бошњачких власти у Бихаћу добије дозволу да се локалитет Гаравица, као једног од највећих стратишта српског народа у Другом свјетском рату, на достојан начин обиљежи и претвори у споменик од изузетне културно-историјске важности.

Умјесто тога, надлежни у том граду су, према његовим речима, место на којем су хрватске и муслиманске усташе за само неколико љетњих мјесеци 1941. на најмонструознији начин убили више од 12.000 Срба претвориле у спортско-рекреативни центар и мјесто на коме се одржавају трке бајкера.

- Гаравице нису излетиште и културни пејзаж, како се наводи у садашњим званичним документима Града Бихаћа, већ мјесто на којем је послије Доње Градине закопано највише невино убијених Срба у Другом свјетском рату на територији БиХ – истиче Стојисављевић.

Скрнављење прошлости

Додаје да најбољу слику односа власти Бихаћа према српским жртвама усташких злочина показује то да да се, према важећим прописима те локалне заједнице, Гаравице налазе у надлежности Спортске дворане "Луке".

Предсједник Удружења грађана "Источна алтернатива" Војин Павловић шокиран је одлуком бихаћких власти да мјесто стравичног страдања Срба претворе у спортско-рекреативну зону.

- Замислите да неком у Српској за 10 или 20 година падне на памет да Поточаре претвори у излетиште и мјесто на којем ће бити одржаване трке мотоциклиста? Не постоје ријечи којима би се могла описати одвратност и згражавање које би свако нормално људско биће требало да осјећа због тога што се на најгрубљи начин скрнави место на којем су закопане кости невино убијених – каже Павловић.

О размјерама злочина који се догодио на Гаравицама, као и о срамној чињеници да су чак и многи Срби недовољно упознати о том стратишту, прије неколико година говорио је један од најпознатијих српских историчара и предсједник Међународне комисије за утврђивање истине о Јасеновцу Србољуб Живановић.

Одмах иза Јасеновца и Јадовног

Он је тада истакао да је, према независним британским изворима, на Гаравицама код Бихаћа, за само три мјесеца 1941, убијено чак 14.500 Срба, што ову локацију, одмах послије Јасеновца и Јадовног, ставља на треће мјесто највећих српских стратишта за вријеме Другог свјетског рата.

- Скандалозно мали број Срба зна за ужасе који су се тамо дешавали. Сам Бихаћ није могао да има толико становника колико је на Гаравицама побијено људи. Усташе су ишле дубоко у Лику и околна места по Босни, одакле су довлачили народ на Гаравице и убијали га – говорио је Живановић.

Коментар о статусу Гаравица новинари су покушали добити од градоначелника Бихаћа Шухрета Фазлића, али се у његовом кабинету нису јављали на телефонске позиве.

Мјесто од републичког значаја

На комеморацији која је прекјуче уприличена на Гаравицама у знак сјећања на убијене Србе, предсједник Републике Српске Милорад Додик најавио је да ће од сљедеће године тај догађај бити уврштен у календар Владе Републике Српске, те да ће подручје Гаравица бити проглашено мјестом од републичког значаја.

- Намјера је да се овај простор, који је оскрнављен, уреди и да то буде државна манифестација на којој ће се окупити већи број људи. Изградићемо овдје спомен-цркву са спомен-плочом, која ће свједочити о овом страшном страдању - обећао је Додик.

Извор: Блиц