latinica  ћирилица
08/08/2017 |  20:17 ⇒ 21:16 | Аутор: РТРС

Настављају се напади на РТРС - Вукановић вријеђао руководство и новинаре (ВИДЕО)

Настављају се напади на Радио Телевизију Републике Српске. Након бројних квази-анализа и критика на рад информативног програма наше медијске куће, самопрозвани аналитичари иду и корак даље.
РТРС - РТВ дом - Фото: РТРС
РТРС - РТВ домФото: РТРС

Један од њих је и лидер Покрета за правду и ред, новинар и члан мониторинг тима Српске демократске странке, како су га представили у СДС-у, Небојша Вукановић. 

На конференцији за новинаре у просторијама ове странке, не бирајући ријечи, вријеђао је руководтсво РТРС, али и поједине уреднике и новинаре.

Година мржње,лажи и зла. Ово је наслов зборника Небојше Вукановића у којем је анализирао рад информативног програма РТРС-а.Новинар,који је својевремено ушао у политичке воде и доживио изборни крах,сада као члан Мониторинг тима СДС-а иза говорнице ове странке покушава да се мијеша у уређивачку политику јавног сервиса.Мјери колико је у којим емисијама била заступљена власт колико опозиција. 

- Информативне емисије Радио-телевизије Републике Српске у највећем дијелу посвећене предсједнику Српске Милораду Додику, без иједног негативног прилога - каже Вукановић.

Уређивачки колегијум РТРС-а поручује да није спорно да Вукановић, иначе савјетник Младена Босића, анализира наш Информативни програм. Истовремено, под константним смо мониторингом не само Регулаторне агенције за комуникације БиХ, чији је директор бивши потпредсједник СДС-а, чак и по налогу Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, него и појединих невладиних организација и појединаца чији су ментори у Сарајеву,али недопустиво је задирање у приватни живот наших новинара и развлачење по блату чланова њихових породица.

РТРС пита – да ли учестали напади на Јавни сервис Републике Српске имају везе са чињеницом да је РТРС најавио објављивање документације о дугогодишњем нелегалном финансирању једне приватне ТВ станице у Републици Српској народним новцем и углавном без поштовања Закона о јавним набавкама БиХ, од стране начелника и градоначелника локалних заједница гдје је су на власти биле или су и даље партије из републичке опозиције? 

Јавни сервис Републике Српске од свог оснивања до данас увијек је прво извјештавао о институцијама Републике Српске, па о осталима, јер смо ми Јавни сервис Српске, а не Федерације нити БиХ, који имају своје Јавне сервисе.

Зато на примједбу да Дневнике почињемо предсједником Републике Српске Милорадом Додиком, питамо чланове СДС-а – да ли би били срећнији кад бисмо Дневнике Јавног сервиса Републике Српске почињали активностима предсједника Федерације БиХ или бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића?

По ко зна који пут, када су новинари РТРС-а изложени нападима, новинарска удружења у Српској и БиХ остала су нијема. Зато су се огласили политички аналитичари.

- Јавни сервис је један од највећих симбола државности и ви ако кажете да је он пропагандно средство онда је то пропагандно средство и према Федерацији и иностранству и оним који желе да уруше Републику Српску - нагласио је политички аналитичар Жељко Цвијановић.

Поједини аналитичари програма РТРС-а у својим анализама заборављају да кажу колико је пута опозиција одбијајући да дође у емисије сама себи затварала врата РТРС-а. То је прошле године признао и предсједник ПДПа Бранислав Бореновић. Доказе о позивима опозицији предали смо и шефу ОЕБСа Џонатану Муру. Али Вукановић и њему слични на то затварају очи.Вукановић каже да није новинар него блогер и да није члан СДС-а. С друге стране позиви за његову конференцију долазе из те странке,а Српска демократска странка га потписује као новинара.