latinica  ћирилица
08/08/2017 |  18:59 ⇒ 19:17 | Аутор: РТРС

Богат програм на Дан манастира на Равној Романији

Двадесете "Госпојинске вечери културе" на Сокоцу и обиљежавање Дана манастира Светог великомученика Георгија на Равној Романији окупиће кроз духовне, културно-умјетничке и гастрономске садржаје бројне учеснике из неколико градова земаља у окружењу.
Манастир Соколица Равна Романија - Фото: Wikipedia
Манастир Соколица Равна РоманијаФото: Wikipedia

Ова традиционална манифестација званично ће почети у четвртак, 10. августа концертом "Тропико бенда" од 20.00 часова у порти манастира Светог великомученика Георгија на Равној Романији.

Света литургија у манастиру биће служена у петак, 11. августа од 8.30 часова, а Свечана академија у част Дана храма, почеће у 12.00 часова, бесједом свештеника и обраћањем начелника општине Соколац Милована Бјелице.

Директор Установе за културу "Перо Косорић" Соколац Ирена Шућур рекла је Срни да у културно-духовном програм учествују пјесници, изворне пјевачке етно- групе, чланови драмско-рецитаторске секције Средњошколског центра "Василије Острошки" и културно-умјетничка друштва из више градова.

"Госпојинске вечери културе попримају међународни карактер с обзиром да окупљају велики број учесника из земаља у окружењу", истакла је Шућурова.

Она је напоменула да на овој манифестацији годинама организују дегустацију традиционалних јела романијско-гласиначке кухиње и излажу предмете ручне радиности.

"Посебну пажњу посјетилаца привлаче учесници манифестације `Купусијада` из Мрчајеваца, који већ двије деценије припремају свадбарски купус за госте на Равној Романији", навела је Шућурова.

У оквиру програма Госпојинских вечери културе и обиљежавања Дана манастира на Равној Романији, биће одржан и "Дан романијског меда и љекобиља" у порти овог храма.

На манифестацији ће учествовати неколико удружења која се баве очувањем етно-традиције - из Брчког, Добоја, Бијељине, Требиња, Источног Новог Сарајева, Исочног Старог Града, Источне Илиџе, Олова и домаћина Сокоца.

Покровитељи јубиларних "Госпојинских вечери културе" су општина Соколац и Град Источно Сарајево, а организатор соколачка Установа за културу "Перо Косорић".

Црква Светог великомученика Георгија освештана је 2002. године, а 2005. проглашена манастиром у народу познатом као "Романијска Соколица".

На унутрашњим зидовима храма уписано је 4.000 имена бораца сарајевско-романијске регије, који су погинулих у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

Извор: Срна