latinica  ћирилица
08/08/2017 |  17:35 ⇒ 17:35 | Аутор: РТРС

Представљен извјештај о ревизији извршења буџета институција БиХ

Укупно остварени расходи буџета институција БиХ у 2016. години износили су 1.632.408.643 КМ, при чему се на сервисирање јавног дуга односи 723.125.663 КМ, наводи се у подацима презентованим у извјештају Канцеларије за ревизију институција БиХ.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

Из Канцеларије за ревизију БиХ саопштено је да извјештај о ревизији извршења буџета институција БиХ представља консолидовани - збирни извјештај свих буџетских корисника и даје укупну слику буџетске потрошње на нивоу институција БиХ.

У том смислу извјештај о извршењу буџета институција БиХ који је ревидиран представља заједничку одговорност буџетских корисника, Министарства финансија и трезора и Савјета министара.

Канцеларија за ревизију институција је у овогодишњем извјештају исказала мишљење с резервом, како на финансијски извјештај, тако и на усклађеност активности, финансијских трансакција и информација са законима и прописима којима су регулисане.

Извјештајем се настојао сагледати цјелокупан систем планирања, усвајања и извршења буџета као и значајнији процеси у непосредној вези с планирањем и извршењем буџета институција БиХ за 2016. годину.

Ревизијом је обухваћена и имплементација препорука датих у извјештају за 2015. годину.

Канцеларија за ревизију је израдила и Годишњи ревизорски извјештај о главним налазима и препорукама, којим су сублимирани налази и препоруке из свих ревизија реализованих у ревизионом циклусу за 2016/2017. годину.

У том смислу Канцеларија за ревизију институција БиХ наглашава важност реализације препорука из овог извјештаја, с обзиром на њихову системску природу и чињеницу да би од њихове реализације корист имао већи број институција.

Од ревидиране 74 институције, Канцеларија за ревизију је за њих 10 дала мишљења с резервом и скретањем пажње - при чему је осам институција добило мишљење с резервом на усклађеност са законима и прописима, а двије у односу на финансијски извјештај.

Канцеларија за ревизију је дала 40 позитивних мишљења уз скретање пажње, 23 чисто позитивна мишљења, а у једном случају се уздржала од давања мишљења.

Извор: Срна