latinica  ћирилица
08/08/2017 |  15:56 | Аутор: РТРС

Медитеранска исхрана смањује ризик од рака дојке

Научници су у новој студији за Свјетски фонд за истраживање рака открили да медитеранска исхрана снижава ризик од рака дојке за 40 одсто.
Риба - Фото: илустрација
РибаФото: илустрација

Будући да се у медитеранској исхрани конзумирају намирнице богате храњивим супстанцама као што су орашасти плодови, воће, поврће, риба, цјеловите житарице и маслиново уље, она може смањити ризик од можданог удара и срчаних болести.

Посебно је дјелотворна у смањењу ризика од ЕР-негативног рака дојке који се обично јавља у постменопаузи и који се не може лијечити уз помоћ хормонске терапије. У студији се наводи и да таква врста рака дојке обично има лошије прогнозе од других.

Истраживач Пит ван ден Брант открио је да је ризик од рака био смањен међу женама које су биле на оваквој врсти исхране, а нису живјеле у медитеранским земљама.

У истраживању које је трајало 20 година, научници су проучавали 62.573 жене у доби од 55 до 69 година. Пажљиво се надзирала њихова исхрана у којој је унос црвеног меса, слаткиша, хљеба и риже био низак.

У медитеранској исхрани конзумација алкохола је умјерена, али будући да је познато како алкохол утиче на појаву рака дојке, он је био искључен из студије.

Рак дојке је добило 3.354 жена, али 1.033 нису биле укључене у анализу јер су већ раније обољеле или се нису потпуно придржавале плана исхране.

Откривено је како је конзумација орашастих плодова, па затим воћа и рибе посебно повољно утицала на смањење ризика од ЕР-негативног рака дојке. Научници су дошли до закључка да би се таква врста рака дојке могла смањити за трећину (32,4%), а остале врсте за 2,3% када би се сви одлучили на овакву врсту исхране.

Извор: Агенције