latinica  ћирилица
08/08/2017 |  15:54 ⇒ 17:52 | Аутор: РТРС

Обиљежено 25 година од одбране Градишке (ВИДЕО)

Служењем парастоса и полагањем вијенаца у спомен-комплексу у Бок Јанковцу обиљежено је 25 година од одбране Градишке и Републике Српске од агресије хрватске војске. У овом нападу страдало је 16 српских бораца.
Градишка-помен (архив) - Фото: РТРС
Градишка-помен (архив)Фото: РТРС

Драматични догађаји од прије 25 година, када је требало да припадници "Бербир бојне", потпомогнуте артиљеријом хрватских регуларних снага, успоставе мостобран, још су у свјежем сјећању Ранку Рисовићу који је био командир једне од чета.

- Нисам много видио неких 200 метара лијево и десно, веза је пукла, командант акције је погинуо, замјеник команданта Кевић је рањен, али смо ми полако успјели затворити то са интервентном групом - рекао је учесник одбране Градишке Ранко Рисовић.

У војном смислу акција хрватске "Бербир бојне" била је више од обичног диверзантсог напада из заштићене зоне УН-а.

- У војничком смислу шта би значило да су продрли даље можемо само претпостављати и сигурно су циљеви били далеко већи, јер је то био и сам почетак рата и питање је на коју би страну и какви би били сами токови Одбрамбено-отаџбинског рата - нагласио је предсједник Општинске борачке организације Градишка Зоран Лазић.

Како вријеме пролази одбрана Градишке прије 25 година као и страдање 16 српских бораца добија све више на значају сагласни представници републичких власти. 

- Почињемо да сагледавамо да смо премало пажње посвећивали овим и оваквим датумима и самим тим што је данас много више људи на обиљежавању говори да наша свијест сазријева ка томе, а истовремено се надам да ће та свијест сазријевати ка нашој сарадњи, а не подјелама - истакао је потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић.

- И ја ћу предложити да се овај датум обиљежава на нивоу и у организацији Републичког одбора за обиљежавање важних догађаја из одбрамбено отаџбинског рата - додао је изасланик предсједника Републике Српске Миладин Драгичевић.

Подсјећамо, припадници јединице Хрватске војске "Бербир бојна" у раним јутарњим часовима прешли су ријеку Саву 8. августа 1992. године у мјесту Бокови и напали српске одбрамбене положаје. Након жестоког окршаја и снажног отпора, напад је одбијен.