latinica  ћирилица
08/08/2017 |  15:35 ⇒ 17:59 | Аутор: РТРС

У Приједору подигнут ниво свијести о значају сузбијања амброзије (ВИДЕО)

У овом периоду, када почиње цвјетање амброзије, све је већи број пацијената који траже помоћ љекара због алергијских реакција.
Амброзија - Фото: РТРС
АмброзијаФото: РТРС

Како би се смањиле здравствене компликације, неопходно је одржавање зелених површина.

Током посљедњих година у Приједору је подигнут ниво свијести о значају придржавања мјера за сузбијање амброзије. То потврђују и резултати надлежне пољопривредне инспекције и комуналне полиције Града Приједора, који до сада нису издали ниједну новчану казну, јер Приједорчани савјесно уклањају амброзију и одржавају парцеле и дворишта. Прије свега, циљ је уклањање опасног алергена, али и избјегавање новчаних казни, које су од 50 до 5. 000 марака.

Амброзија, у нашем народу познатија под именом "фазанка", спада међу најинвазивније корове и најопасније алергене. Са њом се деценијама муче и приједорски пољопривредници, али и остали грађани, јер се брзо шири. Већина се придржава прописа, који се односе на уклањање овог корова. 

- Колико можемо, толико се придржавамо, мада би требали још више - сматра Вељко Каурин из насеља Врбице.

У овом периоду када амброзија цвјета, повећава се и број пацијената алергичних на полен овог корова. 

- Оно што је битно за оне који већ имају алергију на амброзију је да они прије почетка цвјетања амброзије крену користити антихистаминике. Они којима се први пут јави у овом неком периоду сузење из очију кашљање, цурење из носа, алергију можете добити у било ком моменту, они ће се јавити својим љекарима - нагласила је спец. породичне медицине Дома здравља Приједор Земира Ахмић.

Највише амброзије јавља се након жетве житарица. Уништава се кошењем, чупањем и хемијским третманима. Већина грађана савјесно се придржава прописа о уклањању, како би избјегла новчане казне. Надзор у градској зони врши комунална полиција, а у сеоском дијелу – пољопривредна инспекција.

- Прописане су казне ако се налази у својству правног лица од 500 до 1. 500 КМ за одговорну особу од 50 до 150, односно за физичко лице на чијем се подручју налазиоло, уколико не поступи по рјешењу Комуналне полиције је од 50 до 150 марака је предвиђена казна - навео је шеф Одсјека комуналне полиције Града Приједора Дарко Аврамов.

- Уколико субјекат не изврши своје обавезе, казна за правно лице је предвиђена од 5. 000 марака, за одговорно лице у правом лицу је 1. 500 марака, а за физичко лице она је 700 марака. До сада нисмо имали потребе за издавањем тих казни, углавном су људи поступали по рјешењу - рекао је пољопривредни инспектор у Одсјеку за инпекцџијске полсове Града Приједора Лазо Марчетић.

Из надлежне инспекције позивају грађане да им се јаве, ако имају проблема због неодржавања сусједних зелених површина зараслих у амброзију.