latinica  ћирилица
08/08/2017 |  10:46 ⇒ 12:40 | Аутор: РТРС

Србија почела спровођење контрамјера Хрватској

Србија је већ почела да спроводи контрамјере Хрватској која је за 22 пута увећала таксе на увоз воћа и поврћа, изјавио је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије Бранислав Недимовић.
Бранислав Недимовић - Фото: ТАНЈУГ
Бранислав НедимовићФото: ТАНЈУГ

"Сваки производ који долази из Хрватске контролишемо у складу са свим међународним правилима, али то подразумева узимање узорка сваког и слање на лабораторијску контролу. Нема пуштања у промет док се не заврше лабораторијске контроле", рекао је Недимовић за Телевизију "Пинк".

Он је нагласио да Србија поштује Споразум о стабилизацији и придруживању и да ће у складу с њим припремати све даље мјере и почети њихову реализацију, те да неће дозволити да је неко вуче за нос.

"Нисмо ми неко ко једнострано крши ово и нећемо то радити у било којој ситуацији. Наше мере су везане за фитосанитарне контроле - контроле производа биљног и животињског порекла. Између осталог, велике су врућине, морамо обратити пажњу", рекао је Недимовић.

Према његовом мишљењу, добро је што је услиједило заједничко реаговање свих земаља које имају трговинску размјену пољопривредних производа са Хрватском и што те земље имају заједнички став и интерес.

"Не могу само да разумем нешто што сам јуче прочитао - да ово није мера према Србији и суседима него према 168 земаља света. Не схватам како могу прве комшије имати исти третман као неко ко живи 1.000 до 5.000 километара далеко. Зато што је неко желео да буде популиста на својој територији и да задовољи дневнополитичке потребе, испашта цео регион", рекао је Недимовић.

Извор: СРНА