latinica  ћирилица
08/08/2017 |  08:03 ⇒ 08:09 | Аутор: РТРС

Избори у Кенији – Кенијата или Одинга?

У Кенији су отворена биралишта за опште изборе на којима се главна битка за предсједника води између шефа државе Ухуруа Кенијате и лидера опозиције Раила Одинге.
Избори у Кенији (Фото: foreignbrief.com) -
Избори у Кенији (Фото: foreignbrief.com)

Избори се одржавају под јаким мјерама безбједности, а сем предсједника бирају се и гувернери, посланици, сенатори, начелници округа и представници жена на локалном нивоу.

Одинга се досад већ три пута кандидовао на изборима и сва три пута изгубио.

Испред гласачких мјеста су велике гужве, а многи грађани су испред камповали.

У Кенији, земљи од 48 милиона становника, има више од 19 милиона регистрованих бирача. Како преноси АФП, половина њих је млађа од 35 година.

Изборе обезбјеђује више од 150.000 припадника безбједносних снага.

АП преноси да је гласала и 102-годишња жена, за коју се вјерује да је најстарији становник Кеније.

У питању је Лидија Гатони која је гласала у родном мјесту Гатунду.

Она је истакла да је свој глас дала Кенијати.

"Дошла сам да гласам зато што добро руководство долази од Бога. Желим да гласам јер вјерујем да ме је Бог овако дуго држао у животу", казала је Гатони, пренио је АП.

Биралишта се затварају у 17 сати по локалном времену.

Бивши амерички предсједник Барак Обама, чији је отац рођен у Кенији, позвао је грађане ове афричке земље да одрже мирне изборе.

"Апелујем на кенијске лидере да одбаце насиље и застрашивање и поштују вољу грађана", навео је Обама у саопштењу, објављеном уочи избора у Кенији.

Он је рекао да се Кенијци сјећају "непотребне патње и агоније" послије избора 2007. године, када је у двомјесечном насиљу убијено 1.900 људи, а расељено 600.000.

"На изборима у Кенији већ смо видјели превише застрашивања и жалби због тога са обје стране. Али ја такође знам да ће кенијски народ у цјелини бити губитник ако избори склизну у насиље", рекао је Обама, преноси АФП.

Извор: Танјуг