latinica  ћирилица
07/08/2017 |  21:03 ⇒ 21:19 | Аутор: РТРС

Приједор: Отворен 12. сазив Ликовне колоније "Сретен Стојановић"

Учесници Ликовне колоније "Сретен Стојановић" окупили су се вечерас на Козари, гдје је званично почео 12. сазив колоније.
Приједор: Учесници ликовне колоније - Фото: СРНА
Приједор: Учесници ликовне колонијеФото: СРНА

Замјеник градоначелника Приједора Александар Миљуш поздравио је учеснике колоније и пожелио им успјешан рад.

"Изузетна је част поздравити још једном ликовну елиту на Козари, за коју се надам да ће за њих бити довољно инспиративна и да ће дјела која ће овдје настати остати трајно свједочаство о њиховом учешћу у овој колонији, као једној од љетних свечаности у нашем граду", рекао је Миљуш.

Учеснике је у име Организационог одбора поздравио Миленко Радивојац, који је истакао да је колонија први пут организована 2005. године на иницијативу сликара и кума Музеја Козаре Бранка Миљуша.

"Да је неке правде и ако се има у виду богата и дуга сликарска традиција коју нема ниједан град у БиХ, то је требало да се догоди и раније", истакао је Радивојац.

Он је подсјетио да су Приједорчани Перо Поповић и Тодор Швракић били организатори прве изложбе у БиХ 1907. године у Сарајеву.

"Ту су и Сретен Стојановић и Милан Четић који су као једини школовани сликари тога времена са ових простора излагали у Бечу, Паризу", нагласио је Радивојац.

Он је додао да без обзира на то, Колонија сада добија умјетнике из 12. сазива чији ће радови по њеном завршетку красити простор Градске управе Приједор и обогатити умјетничку збирку Музеја Козаре која већ има више од 1.000 радова.

На Козари ће до 13. августа стварати Габријела Булатовић, Даниела Фулгоси, Милица Црнобрња Вукадиновић, Катарина Зарић, Радомир Кнежевић, Весна Кнежевић, Саша Филиповић, Ивана Флегар, Зоран Бановић и Младен Каран као специјални гост Колоније.

Селектор овогодишњег сазива Зоран Бановић, осим дружења са колегама, истакао је да је посебна димензија колоније умјетничка интеракција која нуди могућност да сликари са другима подијеле радост коју су сами осјећали стварајући дјело и при томе откривајући неке нове кутке душе.

"Велика је привилегија свједочити процесу настанка `нове стварности` која, уосталом, и разликује умјетност од других облика људског стварања", рекао је Бановић.

Он је додао да је и њему, а вјерује и свим умјетницима, част бити учесник овог културног пројекта који је од почетка добро осмишљен и назван именом великана ликовне умјетности и педагогије Сретена Стојановића.

У фокусу пажње умјетника биће класичне сликарске и графичке дисциплине.

Колонија има карактер симпозијума, а рад умјетника пратиће Оливера Вукотић, историчар умјетности и ликовни критичар, кустос УЛУС-а из Београда. Њен задатак, као активног учесника колоније је да у тексту за каталог изложбе, сумира укупне резултате колоније и са аспекта теорије и ликовне критике интензивно ради на промоцији достигнутих резултата.

Покровитељ Колоније је град Приједор, а радови настали у овој колонији биће изложени на изложби у Музеју Козаре која ће бити отворена у септембру, а поводом овогодишњих Књижевних сусрета на Козари.

Извор: СРНА